"Măsurile pe care le-am luat, cum au fost cea care a dus la închiderea unei mari părţi dintre companiile şi activităţile individuale din ţară şi închiderea şcolilor, nu pot fi decât prelungite la scadenţă", a declarat Conte, citat de Corriere della Sera.
"Am evitat prăbuşirea sistemului, măsurile restrictive funcţionează şi este evident că atunci când se va ajunge la momentul de vârf şi contaminarea va începe să se diminueze, cel puţin ca procentaj, sperăm în câteva zile, nu vom putea reveni imediat la viaţa de dinainte", a adăugat premierul.
De o săptămână, 60 de milioane de italieni sunt izolaţi în case şi nu pot ieşi decât din motive profesionale sau imperios necesare, orice reuniune este interzisă şi şcolile sunt închise.
De marţi până miercuri, pandemia a ucis 475 de oameni în Italia, cel mai grav bilanţ înregistrat într-o zi într-o singură ţară, conform bilanţului oficial difuzat miercuri.
În total aproape 3000 de oameni au murit în Italia din cauza noului virus, bilanţ apropiat de cel din China, de unde a plecat pandemia, cu peste 3200 de morţi.
"Trebuie să dăm dovadă de bun simţ (...), există şi vor fi aplicate sancţiuni penale pentru contravenienţi", a mai spus Giuseppe Conte, declarându-se de acord cu primarii italieni care au închis grădinile publice şi parcurile.
Mai mulţi edili din nordul Italiei, unde epidemia progresează în continuare în forţă, au indicat că dacă rata de infectare nu se reduce în următoarele zile va fi nevoie de măsuri şi mai stricte, ca interzicerea joggingului.
Şi în Franţa măsurile de "închidere" timp de 15 zile decise de Emmanuel Macron ar putea fi prelungite dacă va fi necesar, a anunţat la rândul său joi ministrul francez de interne Christophe Castaner.
El a precizat pe postul de radio Europe 1 că începând de miercuri dimineaţa poliţiştii mobilizaţi pentru a supraveghea respectarea restricţiilor au făcut 700.000 de controale şi au dat 4095 de amenzi.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News