Pandemia COVID-19 a forţat Parlamentul European (PE) să-şi amâne sesiunile plenare de patru zile cel puţin până în luna septembrie a acestui an, potrivit calendarului revizuit postat pe site-ul PE, transmite euractiv.com.
Co-legislativul european va organiza minisesiuni plenare cu o durată redusă pe 13-14 mai, 17-18 iunie şi 8-9 iulie. Toate aceste minisesiuni plenare se vor desfăşura la Bruxelles.
Un nou sistem va fi folosit pentru prima dată mâine pentru a permite participarea de la distanţă a eurodeputaţilor la sesiunea plenară, inclusiv votul prin e-mail. Membrii PE urmează să adopte mâine mai multe măsuri necesare în actuala criză cauzată de epidemia COVID-19.
O oficialitate a PE a explicat că în acest stadiu doar reprezentanţii grupurilor politice vor avea intervenţii în sesiunea plenară, adăugând că ideea este de a dezvolta un nou sistem pentru a permite intervenţiile de la distanţă şi pentru a reduce numărul participanţilor.
Potrivit estimărilor PE, aproximativ 100 de eurodeputaţi se află în prezent în Bruxelles, dar niciunul dintre ei nu este de aşteptat să participe la sesiunea plenară extraordinară de mâine, ce va fi condusă de preşedintele PE, David Sassoli, care şi-a încheiat perioada de izolare autoimpusă după o deplasare în Italia.
Prima sesiune plenară de patru zile, la Strasbourg, va fi organizată în perioada 14-17 septembrie, potrivit calendarului revizuit al PE.
De asemenea, PE a redus substanţial numărul reuniunilor comisiilor de specialitate şi grupurilor politice în următoarele luni. În aprilie au loc astfel de reuniuni doar în primele două zile ale lunii.
Conform tratatelor UE, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde trebuie să se desfăşoare 12 sesiuni plenare pe an, cu o durată de câte patru zile. În restul timpului, eurodeputaţii lucrează la Bruxelles, unde sunt organizate minisesiuni plenare şi se reunesc comisiile specializate, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News