Guvernul condus de Pedro Sanchez a aprobat marţi prelungirea stării de alertă până cel puţin pe 26 aprilie, astfel că vor fi menţinute restricţiile de deplasare şi măsurile de izolare, inclusiv închiderea spaţiilor publice şi private.
O problemă care în acest moment preocupă în mod special acest guvern este insuficienţa forţei de muncă pentru agricultură, închiderea frontierelor împiedicând sosirea lucrătorilor sezonieri.
Prin urmare, pentru a acoperi deficitul de circa 75.000-80.000 de lucrători în acest sector, guvernul spaniol a decis să favorizeze angajarea temporară a mai mulţi cetăţeni străini şi a şomerilor, aceştia din urmă continuând să încaseze şi ajutorul de şomaj în timp ce vor activa ca lucrători sezonieri în agricultură.
''Două treimi din producţia noastră (agricolă) este destinată pieţelor europene'', iar aceste exporturi ''sunt o sursă de venituri foarte importantă pentru sectorul nostru agricol'', a explicat ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas.
Citeşte şi: Presiune în Spania pentru ca muncitorii români să revină. Recoltele de zeci de miliarde de euro riscă să rămână pe câmp
Cât despre ridicarea măsurilor de izolare, guvernul spaniol a transmis că lucrează la ''mai multe scenarii'' de tranziţie pentru o relaxare progresivă a măsurilor de izolare, în funcţie de evoluţia pandemiei.
După patru zile de scădere progresivă, numărul noilor decese provocate de COVID-19 a urcat marţi din nou în Spania, în ultimele 24 de ore murind alte 743 de persoane, numărul total al deceselor în această ţară ajungând astfel la 13.798.
Şi numărul noilor cazuri de infectare confirmate a crescut mai mult faţă de ziua anterioară, cu 5.478 de noi cazuri marţi, o creştere ''uşoară'' potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, astfel că numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns în Spania la 140.510, cel mai mare dintr-o ţară europeană.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News