Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Copiii căpșunarilor” - cartea pentru care un adolescent român din Suedia a vrut să se sinucidă. „Mami, mă simt ca ultimul om“
WhatsApp
„Copiii căpșunarilor” este cartea care a provocat o adevărată dezbatere în Suedia, după ce un copil român a spus că mai bine moare decât să mai meargă la şcoală în această ţară, după ce a citit câteva pagini din controversata publicație. Volumul a fost chiar nominalizat la prestigiosul premiu literar suedez Augustpriset.

O familie de români stabilită în Suedia de doi ani a abandonat tot ce a reușit să construiască prin muncă cinstita acolo și s-a reîntors în țară, după ce băiatul lor a fost nevoit să citească pentru școală o carte în care românii sunt discriminați, stigmatizaţi și numiți cerşetori.

„Mamă! Tată! Vă visez în fiecare noapte. Strig. Dar voi nu mă auziți. Când vă veți întoarce acasă, o să vă leg de aragaz, acolo unde e cald și e mereu ceva de mâncare. O să vă leg cu sfori de aur și o să fiți mereu aici. Veniți acasă, acum! Nu mai e amuzant. Urăsc căpșunile suedeze”, este un paragraf din cartea suedeză pentru copii „Jordgubbsbarnen” (în traducere „Copiii căpșunarilor”), publicată în urmă cu doi ani de către scriitoarea Sara Olausson.

În cartea de 125 de pagini, însoțită de ilustrații, realitatea este văzută prin ochii Mariei, o fetiță care trăiește alături de frate și părinți într-un sat sărăcăcios din România. Cei patru împart o căsuță cu o singură cameră. Părinții nu reușesc să-și găsească un loc de muncă. Iar după o nouă vară secetoasă și accidentarea unui copil, decid să le spună celor mici că trebuie să plece la cules de căpșuni în Suedia.

„Căpșunarii“, plecați de fapt la cerșit

 

Doar că iarna nu cresc căpșuni în Suedia. De fapt, părinții cerșesc la colțul unei străzi străine și reci, iar adevărul ajunge și la urechile copiilor. „Cartea are un sfârșit fericit pentru personajele principale, dar poți oare să nu te întrebi ce s-a ales de ceilalți copii din sat, ori de părinții lor”, își încheie recenzia din Expressen Kultur, Hanna Hoglund.

Cartea a stârnit revoltă abia când a ajuns să fie citită de români În decembrie, profesorii de limbă maternă din orășelul Södertälje, situat la doar 30 de kilometri de Stockholm, au primit de la Skolverket (Agenția Națională pentru Educație) o cutie plină cu cărți „Copiii căpșunarilor”. Așa a ajuns un volum și în mâinile lui Mario, un băiat român de 14 ani, care învață de doi ani într-o școală din Södertälje.

„Am mers la profesoara de limbă maternă, care e româncă, să-i cer ceva temă de vacanță, că ei nu dau aici. Și ne-a spus să luăm dintr-o cutie, că tocmai primise cartea de la Skolverket. Eu nu am stat după copil să văd dacă a citit ori nu. Dar, după o săptămână, a venit la noi și a cerut să ne întoarcem în România”, povestește pentru Libertatea Ștefania Stătescu, mama lui Mario.

„Mami, mă simt ca ultimul om!”

 

Deși femeia recunoaște că, în ultimele luni, copilul ei a fost mai retras, nu bănuia că este victima bullyingului. Cartea a fost picătura care a umplut paharul, crede mama lui Mario. A ajuns să se deschidă abia după ce a citit „Copiii căpșunarilor”. „Mami, mă simt ca ultimul om”, e fraza pe care i-ar fi rostit-o Mario. Și i-a mărturisit că nu vrea să se întoarcă la școală în Suedia.  Așa că, pe 17 ianuarie, un avion a aterizat pe Otopeni cu Ștefania și fiul ei, Mario.  „Mario vrea să fie polițist, dar în România, nu în Suedia. Simte că românii sunt jigniți, sunt considerați niște cerșetori. Am ajuns pentru politică să ne nenorocim copiii”, spune printre lacrimi Ștefania.

Femeia consideră că „în carte noi suntem hoți, trăim în cocioabe fără geamuri, avem copii subnutriți, care merg în picioarele goale” și e „foarte urâtă portretizarea românilor”. Recunoaște însă că n-a citit-o, doar pasajele pe care i le-a arătat fiul ei. „Copilul meu a fost marcat și i-a distrus tot viitorul, că de asta am mers acolo, ca să-i facem un viitor. Nu am avut nicio putere, două săptămâni nu mi-a mai dormit noaptea. Ne-a schimbat toată viața această nenorocită de carte”, zice Ștefania.

Raluca: „Copiii mei vor deveni victime ale răutăților colegilor“ 

 

Temerile ei vizavi de carte sunt împărtășite și de Raluca Nedelea, mama a doi băieți de 8, respectiv, 14 ani, care studiază în școlile din Suedia. „Cum să procedez, ca părinte, când eu fac tot posibilul ca ei să nu-și uite rădăcinile, să nu-și uite limba, și sunt puși în situația în care nu mai pot să aibă niciun fel de mândrie că sunt români. Așa se simte“, este de părere Raluca, o altă româncă, mamă a doi copii, cu privire la controversata carte.

 „Îmi este teamă că copiii mei vor deveni victime ale răutăților colegilor pe marginea acestei cărți. Copiii sunt fantastic de răutăcioși și nu cred că este cazul să punem aceste arme în brațele lor. Constant ei caută vulnerabilități pentru a le exploata într-o formă de abuz”, punctează Raluca, care mărturisește că și băiatul ei adolescent s-a confruntat cu bullying la școală în Suedia.

„Copiii căpșunarilor” este prima carte pentru copii care tratează subiectul minorilor lăsați acasă de părinții plecați să muncească în străinătate, dar nu la cules de căpșuni, ci la cerșit pe stradă, în Suedia. Pentru autoare este un exercițiu de empatie. „M-am săturat de ura și rasismul îndreptat împotriva cerșetorilor de aici. Care nici măcar nu mai sunt văzuți”, spune Olausson pentru Libertatea.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel