Modelul în vârstă de 26 de ani, născut în Ucraina și stabilit în Nagoya, Japonia, de peste 20 de ani, a devenit cetățean japonez naturalizat. Evoluția în timp a societății japoneze, care a deschis din ce în ce mai mult ușile pentru străini, este prezentată ca o reacție la declinul alarmant al natalității, un fenomen cu consecințe semnificative în țara cu una dintre cele mai scăzute rate de naștere din lume.
Karolina Shiino, conștientă de diversitatea sa culturală și motivată de dorința de a promova o Japonie mai incluzivă, în care oamenii nu sunt judecați pe baza aparențelor, și-a asumat coroana Miss Japonia. Declarațiile făcute de aceasta după încoronare au adus lacrimi, exprimând sentimentele ei în japoneza fluentă.
„Trăiesc ca o persoană japoneză, dar au existat bariere rasiale și numeroase cazuri în care nu am fost acceptată”, a mărturisit Shiino. „Sunt pur și simplu plină de recunoștință că am fost cu adevărat acceptată astăzi ca persoană japoneză”, a adăugat ea, potrivit sursei citate.
Dezbaterile aprinse de pe rețelele de socializare au reflectat opiniile împărțite ale publicului. Unii au pus la îndoială dacă Shiino reprezintă cu adevărat imaginea Japoniei, sugerând că o persoană fără nicio legătură de sânge japonez nu ar trebui să fie imaginea femeilor japoneze. Alții au susținut că, având cetățenia japoneză, Shiino are tot dreptul să reprezinte țara în care trăiește.
Însă, există și voci care avertizează că alegerea unui model cu aspect european ar putea transmite un mesaj confuz despre frumusețea japoneză. Unii chiar au speculat că această victorie ar putea fi o decizie politică și au comparat situația cu controversa generată de Ariana Miyamoto în 2015, o tânără cu mamă japoneză și tată afro-american, care a reprezentat Japonia la Miss Univers.
Cu toate acestea, Karolina Shiino speră că oamenii vor să vadă dincolo de aspectul ei și să aprecieze că este japoneză în spirit, așa cum a afirmat pe site-ul concursului de frumusețe.
"Deci, cineva care nu are o picătură de sânge japonez şi nu are nicio urmă de ‘japonezitate’ va reprezenta femeile japoneze”, a scris cineva pe platforma de socializare X (fostă Twitter).
„Dacă ai cetăţenie japoneză, atunci eşti o japoneză. Nu asta este tot ceea ce este de spus? Ce mai e de demonstrat?”, a scris un alt utilizator pe X.
"Cred că japonezii ar primi mesajul greșit atunci când o persoană cu aspect european este numită cea mai frumoasă japoneză”.
„Dacă s-ar fi născut rusoaică, nu ar fi câștigat. Criteriul este acum o decizie politică”.
„Dacă s-ar fi născut rusoaică, nu ar fi câștigat. Nicio șansă. Evident că criteriul este acum o decizie politică. Ce zi tristă pentru Japonia”, a susținut o persoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News