Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Controalele la frontiere au fost reintroduse de Statele Schengen: Ultimele decizii și impactul lor
WhatsApp
Statele Schengen au luat decizia de a reintroduce temporar controalele la frontiere, iar Comisia Europeană a permis acest lucru, însă pentru o perioadă limitată. 
Controalele la frontiere au fost reintroduse de Statele Schengen: Ultimele decizii și impactul lor / (Sursa foto: Freepik)

Mai multe țări membre ale Uniunii Europene, care fac parte din spațiul Schengen, au instituit controale la frontierele lor. Această mișcare vine în contextul în care securitatea internă este amenințată sau politicile publice sunt sub presiune, conform normelor Schengen, conform Antena 3 CNN.

 

Ce țări Schengen au reintrodus controale

 

Austria a implementat controale la frontiera cu Cehia, Slovenia, Ungaria și Slovacia, acestea urmând să expire la finalul lunii curente. De asemenea, Austria a stabilit controale și la granița sa cu Slovenia. În același timp, Slovenia a impus controale la granița sa cu Croația și Ungaria până în luna iunie. 

Danemarca, deși este membră a Schengenului, a instituit controale la frontierele terestre și maritime cu Germania. În Germania, controalele au fost introduse la granița cu Cehia, Polonia și Elveția, cu scopul de a descuraja migrația ilegală și contrabanda, conform declarațiilor autorităților.

Franța a luat măsuri mai drastice, invocând amenințări teroriste, și a impus controale la frontierele sale cu toate celelalte state Schengen.

În Italia, autoritățile au anunțat că controalele la granița cu Slovenia vor fi menținute până în luna iunie. Această decizie vine în urma invocării de către Roma a creșterii riscului de violențe în Uniunea Europeană.

De asemenea, Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din aranjamentul Schengen, a reinstaurat controalele la frontieră în porturile cu feriboturi către zona Schengen până în luna mai. Motivul acestei decizii a fost invocarea amenințărilor la adresa infrastructurii și a serviciilor de informații străine.

În timp ce aceste controale au fost instituite pentru a proteja securitatea și integritatea frontierelor, există și discuții cu privire la reforma spațiului Schengen. România, de exemplu, a intrat în Schengen pe cale aeriană și maritimă și poartă negocieri pentru aderarea cu granițele terestre. Cu toate acestea, Austria se opune aderării depline a României la Schengen, susținând că spațiul Schengen nu funcționează corespunzător și necesită reforme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel