Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Consumul de ceai te-ar putea ajuta să trăiești mai mult: Persoanele care se bucură de două cești pe zi au șanse cu 13% mai mici de a muri
WhatsApp
Poate că a căzut în dizgrație printre milenialii iubitori de cafea - dar oamenii de știință cred că ceaiul vă poate ajuta să trăiți mai mult. Un studiu efectuat pe o jumătate de milion de persoane din Marea Britanie a constatat că cei care consumau două sau mai multe cești pe zi aveau cu până la 13% mai puține șanse de a muri din orice cauză.
Consumul de ceai te-ar putea ajuta să trăiești mai mult: Persoanele care se bucură de două cești pe zi au șanse cu 13% mai mici de a muri  / Foto: Unsplash

Există și vești bune dacă aveți o poftă de dulce - efectul protector a rămas indiferent dacă oamenii au luat sau nu zahăr, în ciuda legăturilor acestuia cu sănătatea precară.

Experții au declarat că rezultatele sunt printre cele mai cuprinzătoare de până acum, deoarece au fost realizate pe britanici iubitori de ceai, spre deosebire de cercetările anterioare efectuate în Asia.

 

De ce consumul de ceai te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

 

Ceaiul negru este bogat în antioxidanți legați de o mai bună sănătate a inimii, a intestinelor și a creierului, precum și de scăderea nivelului de colesterol "rău", a tensiunii arteriale și a glicemiei. 

Britanicii consumă în total 100 de milioane de cești pe zi, dar cererea, în special în rândul tinerilor, a scăzut în ultimii ani.

În 2021, vânzările de cafea au fost mai mult decât duble față de cele de ceai, crescând cu 10%, ajungând la aproximativ 1,5 miliarde de lire sterline, potrivit analiștilor din domeniul comerțului cu amănuntul Kantar.

 

Studiul s-a realizat pe 500.000 de persoane din Marea Britanie

 

Cel mai recent studiu, realizat de Institutul Național de Sănătate din SUA, s-a bazat pe date de la aproximativ 500.000 de persoane din Biobanca din Marea Britanie.

Optzeci și cinci la sută dintre bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, au declarat că beau ceai în mod regulat. Dintre aceștia, aproximativ nouă din zece au declarat că au consumat în principal ceai negru.

Studiul s-a bazat pe chestionare efectuate între 2006 și 2010 și apoi urmărite pe parcursul unui deceniu.

În comparație cu persoanele care nu beau ceai, participanții care au declarat că au băut două sau mai multe beri în fiecare zi au avut un risc cu 9 până la 13% mai mic de a muri în această perioadă. 

Riscul redus s-a menținut indiferent de genele oamenilor sau de faptul că le plăcea ceaiul cu lapte. De asemenea, nu a contat dacă le plăcea ceaiul fierbinte sau dacă preferau ca ceașca lor să se răcească. 

 

Un consum regulat de ceai negru este asociat cu o reducere modestă a mortalității totale

 

Cercetătorii spun că rezultatele - publicate în revista Annals of Internal Medicine - sugerează că a bea mult ceai poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Studiul observațional nu poate dovedi că ceaiul se află la originea riscului mai mic de mortalitate și nu alți factori legați de stilul de viață. 

Dar profesorul Fernando Artalejo, un expert în sănătate publică care nu a fost implicat în studiu, a descris cercetarea ca reprezentând "un progres substanțial în domeniu".

El a spus că majoritatea studiilor au fost realizate în Asia, unde ceaiul verde este mai popular, iar cele câteva din Occident au fost 'de dimensiuni mici și cu rezultate neconcludente'.

'Acest articol arată că un consum regulat de ceai negru este asociat cu o reducere modestă a mortalității totale și, în special, a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare pe o perioadă de 10 ani la o populație generală adultă de vârstă mijlocie, în majoritate albă', a declarat profesorul Artalejo, de la Universitatea Autonomă din Madrid.

Acesta a adăugat: "Ar trebui să se facă studii cu măsurători repetate ale consumului de ceai în timp și să se compare mortalitatea celor care nu consumă ceai în mod susținut cu cea a celor care au început să consume ceai sau și-au crescut consumul în timp, precum și a celor care beau ceai de ani de zile", conform Daily Mail.

 

Persoanele care se bucură de două cești pe zi au șanse cu 13% mai mici de a muri 

 

Ceaiul este o sursă bogată de compuși vegetali sănătoși numiți polifenoli, iar aceștia acționează ca ajutor în controlul efectelor nocive ale moleculelor dăunătoare celulelor din organism.

Aceste acțiuni protectoare au fost legate de un risc redus al multor boli cronice, inclusiv al bolilor de inimă și al demenței. 

Ele pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea funcției cerebrale, a densității osoase și a bunăstării mentale și ar putea reduce riscul de îmbătrânire prematură a creierului.

Un studiu realizat în 2020 de cercetătorii australieni a constatat că un consum regulat de ceai negru ar putea reduce riscul de boli coronariene și de accidente vasculare cerebrale cu 10 până la 20 %.

O parte din motivul pentru care acești polifenoli reduc sau previn bolile de inimă este faptul că ajută la îmbunătățirea sănătății arterelor, lărgind arterele cheie și reducând riscul de formare de cheaguri de sânge. 

De asemenea, se crede că cafeina din ceai stimulează eliberarea de hormoni digestivi care mențin intestinul sănătos. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel