Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Consilier la Casa Albă: SUA putea fi nevoite să desfășoare mai multe arme nucleare strategice în anii următori
WhatsApp
Statele Unite ar putea fi nevoite să desfășoare mai multe arme nucleare strategice în anii următori pentru a descuraja amenințările tot mai mari din partea Rusiei, Chinei și a altor adversari, a declarat vineri un înalt consilier de la Casa Albă.

Pranay Vaddi, principalul oficial pentru controlul armamentului din cadrul Consiliului Național de Securitate, a făcut aceste comentarii într-un discurs despre „o abordare mai competitivă” a controlului armamentului, care a subliniat o schimbare de politică menită să preseze Moscova și Beijingul să renunțe la respingerea apelurilor americane pentru discuții privind limitarea arsenalului.

„În lipsa unei schimbări în arsenalul adversarilor, este posibil să ajungem în următorii ani la un punct în care o creștere a numărului actual de arme desfășurate este necesară. Trebuie să fim pe deplin pregătiți să acționăm dacă președintele ia această decizie,” a spus el în fața Asociației pentru Controlul Armamentului, relatează Reuters.

„Dacă va veni acea zi, aceasta va rezulta dintr-o determinare că sunt necesare mai multe arme nucleare pentru a descuraja adversarii noștri și a proteja poporul american și aliații și partenerii noștri.”

Statele Unite respectă în prezent o limită de 1.550 de focoase nucleare strategice desfășurate, stabilită prin tratatul New START din 2010 cu Rusia, deși Moscova și-a „suspendat” participarea anul trecut din cauza sprijinului american pentru Ucraina, o mișcare pe care Washingtonul a numit-o „ilegală.”

Vaddi a vorbit la un an după ce consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat aceluiași grup că nu există nevoie de a crește desfășurările de arme nucleare strategice americane pentru a contracara arsenalele Rusiei și Chinei, oferind discuții „fără condiții prealabile.”

Administrația rămâne angajată față de regimurile internaționale de control al armamentului și neproliferare concepute pentru a limita răspândirea armelor nucleare, a spus Vaddi.

Dar, a spus el, Rusia, China și Coreea de Nord „își extind și diversifică arsenalele nucleare într-un ritm rapid, arătând puțin sau deloc interes pentru controlul armamentului.”

Aceste trei țări și Iranul „cooperează și coordonează din ce în ce mai mult între ele în moduri care contravin păcii și stabilității, amenințând Statele Unite, aliații și partenerii noștri și exacerbează tensiunile regionale,” a spus el.

Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord împărtășesc tehnologii avansate de rachete și drone, a spus Vaddi, citând utilizarea de către Moscova în Ucraina a dronelor iraniene și a artileriei și rachetelor nord-coreene, precum și sprijinul chinez pentru industriile de apărare ale Rusiei.

Avertismentul lui Putin

 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că ar putea desfășura rachete convenționale în raza de acțiune a Statelor Unite și a aliaților săi europeni dacă aceștia ar permite Ucrainei să lovească mai adânc în Rusia cu arme occidentale de lungă distanță. Dar a spus vineri că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a obține victoria în Ucraina, unde Moscova poartă război.

Doctrina nucleară a SUA, a spus Vaddi, rezervă armele nucleare pentru a descuraja atacurile adversarilor „asupra noastră și a aliaților și partenerilor noștri,” rămânând în același timp angajată, împreună cu Marea Britanie și Franța, la „transparență” în ceea ce privește politicile și forțele nucleare.

Dar dacă adversarii SUA își măresc dependența de armele nucleare „nu vom avea de ales decât să ne ajustăm postura și capacitățile pentru a păstra descurajarea și stabilitatea,” a spus el.

Administrația ia „măsuri prudente” în acest sens, inclusiv modernizarea arsenalului american, a spus el.

În același timp, administrația este angajată să oprească răspândirea armelor nucleare, inclusiv prin consolidarea Tratatului de Neproliferare, piatra de temelie a regimului global de control al armamentului, a spus el.

Vaddi a menționat că președintele Joe Biden a promis să respecte în continuare limitele de desfășurare stabilite în tratatul New START atâta timp cât acestea sunt respectate de Rusia.

Cu toate acestea, a spus el, Moscova a respins în mod repetat discuțiile despre un pact succesor al tratatului New START, ultimul pact de limitare a armamentului strategic între cele mai mari puteri nucleare ale lumii, care expiră în 2026.

Între timp, China a refuzat să discute cu Statele Unite despre extinderea arsenalului său nuclear, a spus el, potrivit sursei citate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel