Ministrul Economiei, Florin Spătaru (PSD), a vorbit despre măsurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei adoptate în ședința de ieri, dar și despre ieftinirea prețului la carburanți. Acesta a precizat că o sumă mai mare de atât nu ar putea fi subvenționată de stat, întrucât acest lucru ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat pentru anul viitor.
Ieri am prelungit schemele de ajutor de stat care erau deja în vigoare şi care se adresau anumitor sectoare economice, în special IMM-urilor. Pe de altă parte, suntem în transparenţă decizională cu o altă schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, care va fi gestionată de Ministerul Economiei.
Considerăm că în această perioadă este foarte important ca sectoarele economice principale din România să beneficieze de sprijinul statului pentru asigurarea acestor investiţii. Acest demers vine în urma discuţiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, care ne-a comunicat faptul că în urma creşterilor preţurilor la energie vor avea bugete din ce în ce mai mici pentru sectorul investiţional.
În contextul tranziţiei energetice şi în contextul proiectelor mari de decarbonizare, sectorul economic are nevoie de acest sprijin şi Guvernul României şi-a asumat această responsabilitate de a veni cu proiecte concrete şi cu spjin concret pentru sectorul economic“, a declarat ministrul Economiei.
Întrebat despre ieftinirea preţului la carburanţi preconizată de mâine, cu 50 de bani pe litru, considerată de mulți români o ieftinire mult prea mică, ministrul de resort a afirmat că, potrivit calculellor bugetare realizate de cei de la Finanţe şi împreună cu Ministerul Energiei „au indicat faptul că o ieftinire sau asigurare a unei valori ceva mai mari ar putea avea un impact semnificativ în bugetul pentru 2022“.
„Trebuie să ţineţi cont de faptul că în 2022 avem planuri ambiţioase investiţionale, care pot asigura dezvoltarea ulterioară a României. Tocmai de aceea, această primă măsură credem că, împreună cu măsurile care au fost deja luate, de plafonarea preţului la energie şi la gaz, sunt si fac parte din pachetul social pe care România şi-l poate permite în acest moment.
Pe de altă parte, aceşti 50 de bani vor fi 50 de bani mai puţini la preţul pe care îl vedem în acest moment la pompă şi cred că ăsta este un mesaj foarte important. Ceea ce însă va trebui să ne asigurăm este ca această compensare să se regăsească, practic, în preţul combustibilului şi, de asemenea, să ne uităm foarte atent la asigurarea lanţului de aprovizionare, astfel încât combustibilul să... să avem stocuri suficiente de combustibil. Creşterea cantităţii de combustibil, cu siguranţă, aşa cum am discutat şi de energie, cu siguranţă, va duce la o reglare a pieţelor“, a mai spsu ministrul Florin Spătaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News