Comasarea localităţilor nu poate fi realizată fără o analiză prealabilă, au transmis, marţi, reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România, care au subliniat că este nevoie de discuţii cu reprezentanţii Guvernului pe această temă.
"Solicităm Guvernului să analizeze, să ne cheme la masa tratativelor, în care, cu date concrete pe masă, pe care dumnealor să le verifice, să înţeleagă că nu este posibilă realizarea unei comasări pur şi simplu, aşa, globale, luăm comuna, dacă are 3.000 de locuitori, o unificăm cu alte localităţi, ca să aibă minim 5.000, fără să intereseze ce distanţe străbat oamenii, cetăţenii, în slujba cărora suntem. (...) Solicităm această analiză", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Mariana Gâju, preşedintele filialei Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România.
Ea a subliniat că asociaţia susţine reforma administrativă, nu teritorială.
"Această reformă ar trebui începută de la administraţia publică centrală, ministere, agenţii naţionale, instituţii naţionale create peste noapte pe lângă ministere, unde cu adevărat găsim o organigramă supraîncărcată şi nu, acolo, la o comună. De 20 de ani cerem clasificarea unităţilor administrativ-teritoriale", a afirmat Mariana Gâju.
Potrivit acesteia, administraţia publică din mediul rural este dezavantajată în condiţiile actuale, deşi aceleaşi sarcini sunt întocmite şi de funcţionarul de la comună şi de cel de la municipiu.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, comasarea comunelor trebuie făcută în urma unor analize ştiinţifice, pentru că este vorba despre relaţia statului cu cetăţenii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News