Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Colegiul Medicilor din România, reacție după ce șase chirurgi din Timișoara sunt acuzați că au luat șpagă: Nu tolerăm plăţile informale
WhatsApp
Colegiul Medicilor din România şi-a exprimat joi îngrijorarea şi dezaprobarea "fermă" faţă de posibile fapte penale, care fac obiectul recentelor acuzaţii aduse mai multor medici din Secţia de Chirurgie Oncologică a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, privind presupusele acte de corupţie prin primirea de plăţi informale din partea pacienţilor.
Pacient găsit mort în cuptorul de la bucătăria unui spital din Anglia: Detectivii investighează circumstanțele misterioase ale tragediei / Foto- Reprezentativ / Sursa - Pexels

"Suntem consternaţi de gravitatea acuzaţiilor apărute în acest caz. Înţelegem pe deplin frustrarea şi dezamăgirea pacienţilor şi populaţiei, în general. Este absolut necesar să ne asigurăm că astfel de situaţii sunt investigate în mod corect şi transparent, iar cei găsiţi vinovaţi să răspundă pentru faptele lor. Colegiul Medicilor din România susţine ferm lupta împotriva acestui tip de comportament", a declarat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat într-un comunicat citat de Agerpres.

În opinia reprezentanţilor CMR, această situaţie este profund regretabilă şi contravine valorilor fundamentale ale profesiei medicale.

Totodată, CMR subliniază că actul medical trebuie să fie guvernat de principii etice şi morale, iar integritatea şi profesionalismul sunt pilonii pe care se bazează relaţia dintre medic şi pacient.

"În acest context, CMR nu tolerează şi nu va tolera nicio formă de corupţie sau de comportament care aduce atingere demnităţii şi prestigiului profesiei medicale", se arată în comunicat.

Colegiul Medicilor din România are încredere că majoritatea covârşitoare a medicilor din România îşi desfăşoară activitatea cu responsabilitate şi profesionalism, iar astfel de incidente nu reprezintă imaginea de ansamblu a corpului medical din ţara noastră, precizează sursa citată.

Şase chirurgi şi o asistentă de la Spitalul Municipal Timişoara, cercetaţi sub control judiciar pentru mită



Şase medici chirurgi şi o asistentă medicală din cadrul Spitalului Municipal Timişoara sunt cercetaţi sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată. 

"În cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş se efectuează cercetări într-un dosar privind săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită în formă continuată (multiple acte materiale), (...) respectiv dare de mită, (...) fiind vizată, în principal, presupusa activitate infracţională a 6 medici chirurgi şi a unei asistente medicale din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara - Clinica de Chirurgie Generală 2 - Oncologie", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Astfel, procurorii spun că primul inculpat, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 - Oncologie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, în perioada 15 aprilie 2022 - 19 iulie 2024, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 10 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică, fără a fi îndreptăţit la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În privinţa celui de-al doilea inculpat, anchetatorii arată că, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 - Oncologie a aceluiaşi spital, în perioada 19 aprilie 2022 - 23 iulie 2024, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.

Faţă de al treilea inculpat s-a reţinut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul aceleiaşi clinici, în perioada 23 mai 2022 - 8 iulie 2024, a primit diferite sume de bani de la nouă pacienţi (sau aparţinători ai acestora), precizează sursa menţionată.

Un al patrulea medic este acuzat că, în perioada 25 mai 2022 - 18 iunie 2024, a primit diferite sume de bani de la şapte pacienţi (sau aparţinători ai acestora) aflaţi sub tratament sau supuşi unor intervenţii chirurgicale în cadrul Secţiei Chirurgie Generală 2 şi Oncologică din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.

Cel de-al cincilea medic inculpat în acest dosar a primit, în perioada 15 aprilie - 23 iulie 2024, diferite sume de bani de la patru pacienţi (sau aparţinători ai acestora), iar cel de-al şaselea medic este acuzat că a primit, în data de 29 mai 2024, de la aparţinătorul unei paciente, un plic care conţinea suma de 100 lei, spun procurorii.

Totodată, o asistentă medicală din cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 - Oncologie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara este acuzată că, în perioada 19 iulie 2022 - 16 iulie 2024, a primit diferite sume de bani de la şase pacienţi (sau aparţinători ai acestora) fără a fi îndreptăţită la primirea unei sume suplimentare de bani faţă de cea decontată unităţii spitaliceşti de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cercetările în prezentul dosar au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Arad, în cooperare cu Direcţia Anchete din cadrul DGA, cu sprijinul SJA Hunedoara, SJA Caraş-Severin şi SJA Timiş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel