Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cod Roșu în România: Ciclonul devastator din Italia se îndreaptă spre noi
WhatsApp
Un ciclon puternic, care a provocat daune semnificative în Italia, se îndreaptă acum spre România, determinând Administrația Națională de Meteorologie (ANM) să emită un avertisment de ultimă oră. Codul Roșu de fenomene extreme a fost declarat, semnalând o perioadă de vreme severă ce urmează să afecteze întreaga țară.
Cod Roșu în România: Ciclonul devastator din Italia se îndreaptă spre noi / Sursa foto: freepik.com

Recent, mai multe țări europene au fost lovite de fenomene meteo extreme, Italia fiind printre cele mai grav afectate. Regiunea Emilia-Romagna a fost martora unor inundații masive, căderi de copaci și grindină, toate acestea cauzate de ciclonul puternic. Situația a forțat meteorologii italieni și europeni să emită un cod roșu pentru fenomene meteo extreme.

În acest context, ciclonul și-a schimbat traiectoria și se îndreaptă acum spre România. ANM a emis inițial avertizări de cod galben, dar intensificarea fenomenului a determinat ridicarea alertei la cod roșu.

 

Avertizările ANM pentru România

 

Conform prognozelor actualizate, vremea severă va persista în nordul și centrul Italiei până pe 17 mai, însă efectele ciclonului se vor resimți și în România. ANM a emis avertizări pentru intensificări ale vântului și ploi torențiale, cu județul Caraș-Severin fiind cel mai afectat.

În unele zone, avertizările de cod galben sunt deja în vigoare, dar se așteaptă ca fenomenele să se intensifice în următoarele zile.

Pentru perioada 20-27 mai, ANM avertizează că românii trebuie să se pregătească pentru o vreme instabilă, caracterizată de fluctuații termice și precipitații abundente. Debutul săptămânii viitoare va fi marcat de temperaturi ridicate, însă vremea va rămâne imprevizibilă, cu înnorări temporare accentuate, averse torențiale și descărcări electrice frecvente.

Cantitățile de apă vor fi semnificative, iar riscul de grindină rămâne ridicat. De asemenea, vântul va sufla cu intensificări în sudul Banatului și la munte, iar local în Moldova, Bărăgan și Dobrogea.

 

Temperaturile așteptate

 

Valorile maxime vor oscila între 20 și 27 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa între 8 și 16 grade Celsius, cu valori mai scăzute în zonele depresionare. Prognoza pentru săptămâna 20-27 mai indică o temperatură medie a aerului în general conformă cu valorile obișnuite pentru această perioadă din an în majoritatea regiunilor.

România se pregătește să facă față unui ciclon devastator, care a provocat deja daune considerabile în Italia. ANM a emis Cod Roșu de fenomene extreme, iar populația este avertizată să fie vigilentă și să ia măsuri de precauție în fața vremii severe ce urmează. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel