Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cod roşu de vreme rea. Copaci doborâţi de vânt, un TIR răsturnat şi mai multe acoperişuri avariate
WhatsApp
Pompierii teleormăneni au avut peste 60 de intervenţii în noaptea de duminică spre luni - mai mulţi copaci au fost doborâţi de vântul puternic, un TIR s-a răsturnat la Turnu Măgurele, mai multe acoperişuri au fost avariate şi un stâlp de electricitate a căzut pe carosabil.

"În această noapte, ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase care s-au manifestat cu intensitate foarte mare la nivelul judeţului Teleorman, în special în zona municipiilor Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede, pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting de Cod roşu, au fost înregistrate 63 de situaţii de urgenţă", precizează ISU Teleorman.

S-a acţionat pentru degajarea a 35 de copaci doborâţi de vântul puternic în municipiul Turnu Măgurele, unul în Roşiorii de Vede, unul în Nenciuleşti şi unul în localitatea Putineiu; pentru îndepărtarea unui TIR răsturnat pe carosabil în municipiul Turnu Măgurele; pentru degajarea unui stâlp de electricitate căzut pe carosabil în zona municipiului Turnu Măgurele.

Copaci doborâţi de vânt, un TIR răsturnat şi mai multe acoperişuri avariate



De asemenea, şapte acoperişuri şi o baracă din Turnu Măgurele au fost afectate din cauza vântului. Tot în Turnu Măgurele 14 autoturisme au fost avariate de copaci căzuţi.

"Având în vedere numărul mare de avarii la reţeaua de electricitate a municipiului Turnu Măgurele şi a faptului că remedierea acestora poate fi efectuată doar într-o perioadă mai mare de timp, s-a solicitat sprijin prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru alocarea unor generatoare electrice din judeţele limitrofe. Acestea vor fi utilizate la nevoie pentru obiectivele esenţiale comunităţii", mai informează ISU Teleorman.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de tip Cod roşu valabilă duminică de la ora 22,40 până la ora 23,20, pentru localităţile teleormănene Botoroaga, Drăgăneşti-Vlaşca, Ciolăneşti, Vârtoape, Trivalea-Moşteni, Gălăteni, Băbăiţa, Olteni, Vităneşti, Frăsinet, Talpa, Săceni, Moşteni, Necşeşti. S-au semnalat: vânt puternic cu rafale de peste 90-100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torenţiale.

Cod roşu de vreme rea: RECOMANDĂRI

 

Având în vedere că în această perioadă sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase privind intensificări puternice ale vântului cu aspect de vijelie (viteze de 75 - 90 km/h), averse torențiale care vor cumula 50 - 90 l/mp, grindină și frecvente descărcări electrice, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

- urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților - ANM - https://www.meteoromania.ro/, ISU Teleorman, INHGA - http://www.inhga.ro/;

- ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor meteorologice;

- curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

- rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

- în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora;

- construiți bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

- în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care să vă asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

- în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului FII PREGĂTIT (fiipregatit.ro/ghid/furtuna/ și fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel