Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Claudiu Stănășel, la interviurile ȘtiriDiaspora: Ce trebuie să știi despre alegerile din Italia și integrarea românilor în comunitățile adoptive
WhatsApp
Claudiu Stănășel, consilier local român într-o localitate din Italia, vorbește, la interviurile ȘtiriDiaspora, despre alegerile din Italia, referendumul pe justiție, politica din România, dar și despre corupția din Peninsulă.  
Eșec la referendum-ul din Italia. Stănășel: Sunt facțiuni politice în justiția italiană / Claudiu Stănășel, interviu exclusiv pentru ȘtiriDiaspora

Publicitate

Claudiu Stănășel, cel mai tânăr român care a deținut o funcție politică în Italia, revine la interviurile ȘtiriDiaspora. Astfel consilierul local din Prato (regiunea Toscana) va răspunde întrebărilor jurnalistului Bogdan Bolojan legate de alegerile din Italia, politica românească, dar și despre mentalități și cum s-a schimbat în bine modul în care sunt priviți românii în Italia.

Totodată, în cadrul interviul vor fi analizate și primele rezultate ale românilor care au candidat la alegerile locale, necesitatea referendumului pe justiție din Italia.

Dacă vrei să afli părerea unui consilier din administrație cu privire la existența sau nu a fenomenului de corupție și în Italia, urmărește interviul exclusiv cu Claudiu Stănășel. 

Interviul va fi difuzat miercuri, 15 iunie, de la ora 11:00. Va putea fi urmărit atât în interiorul acestei știri, cât și pe paginile de Facebook și Youtube ale site-ului ȘtiriDiaspora.ro, cel mai important portal de informații pentru românii plecați în străinătate. 

VIDEO

Youtube video image
 

 

Zeci de români au participat la alegerile locale din Italia

 

Luna trecută, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat că 47 de români rezidenți în Italia au primit adeverințele necesare pentru a-și putea înscrie candidatura la alegerile locale din această țară. Dintre aceștia, 39 sunt femei și opt bărbați.

„Adeverințele eliberate de AEP atestă faptul că, potrivit evidențelor autorităților române, solicitanții nu au nicio interdicție în ceea ce privește exercitarea drepturilor electorale și nici nu se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive prin care să fi fost condamnați la pierderea drepturilor electorale”, potrivit unui comunicat de presă.

Din cei 47 de potențiali candidați români la alegerile locale din Italia, 39 sunt femei și 8 sunt bărbați.

Referendumul din Italia pe legile justiției a eșuat

 

Duminică au avut loc alegeri locale în Italia, dar și un referendum pentru schimbarea mai multor legi din justiție, soldat însă cu un eșec din cauza prezenței foarte scăzute. 

Potrivit datelor MAI, prezența finală (după centralizarea buletinelor de vot din toate cele 7.903 municipii) la votul de ieri a fost de 20.9%, cea mai mică din perioadă postbelică. Pentru validarea referendumului ar fi fost nevoie de o prezență de minimum 50% +1. Obiectivul a părut unul extrem de greu de atins, departe de orice țintă a politicienilor care au susținut referendumul. 

Cele cinci întrebări ale referendumului pe justiție au înregistrat o victorie clară, dar totuși nevalidată de prezența scăzută la vot. 

Votul a a fost copleșitor pentru separarea carierelor magistraților (74,2% da și 25,8% nu), pentru evaluarea extinsă a judecătorilor (72,1% da și 27,9% nu) și pentru desființarea strângerii de semnături pentru alegerea membrilor CSM (72,7% da și 27,3% nu). Mai puțin votate au fost celelalte două întrebări. De altfel, întrebarea privind desființarea legii Severino a înregistrat 54,1% "da" și 45,9% "nu". Iar cea privind limitarea arestului preventiv a fost 56,2% "da" și 43,8% "nu". 

Vă prezentăm în continuare două dintre cele mai importante întrebări la care s-a votat la referendumul din Italia: 

Abrogarea legii Severino

 

Prima întrebare a vizat abrogarea decretului legislativ numărul 235 din 2012, așa-numita Lege Severino, care prevede decăderea din funcțiile alese pentru reprezentanții guvernului, consilierii regionali, administratorii locali și primari, în cazul unor condamnări. Cu o singură diferență: pentru administratorii locali este suficientă o sentință în primă instanță pentru unele infracțiuni grave, în timp ce pentru functiile administrative ocupate la nivel național, regulile se aplică după o sentință definitivă. Un vot cu "da" ar fi presupus picarea legii: în acest caz, judecătorii ar fi fost cei care ar fi decis individual, asupra fiecărui caz în parte, dacă să aplice interdicția de a ocupa o funcție publică. În acest moment, în cazul unei condamnări, suspendarea se aplică instant. 

Separarea funcțiilor magistraților 

 

Eliminarea posibilității magistraților, în cursul carierei, de a trece de la funcțiile de procuror la cele de judecător și invers. Aceasta este ceea ce a propus a treia întrebare de la referendum  Astăzi, judecătorii și procurorii își pot schimba profesiile de de patru ori. Un răspuns cu "da" ar fi determinat o separare a carierelor, între procuror și judecător și i-ar fi obligat pe magistrați să fie nevoiți să aleagă de la început una dintre cele două cariere, fără a-și mai putea continua ulterior cariera. 

Citește și: Un profesor român emigrat în Italia, candidat la alegerile locale. Narcis Iftode: "Avem un cuvânt de spus" - Interviu EXCLUSIV

 

-------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel