Cireșele sunt fructele preferate ale francezilor, de când au intrat în Franța în Evul Mediu. Personalități franceze precum Ludovic al XV-lea s-au bucurat atât de mult de aceste fructe, încât a promovat dezvoltarea de noi soiuri. Acestui monarh îi datorăm optimizarea culturii moderne de cireșe.
Acest desert s-a născut în secolul al XIX-lea, în Limousin, o regiune veche a Franței. Orașul său de origine este Limoges, situat pe râul Vienne. Placinta cu cireșe clafoutis este tradițională în zonă. Numele provine de la cuvântul occitan „clafir” care se traduce prin umplere (occitana este un dialect local al regiunii). Se face cu cireșe, făină și unt și se coace la cuptor, apoi se servește caldă, pudrată cu zahăr.
Vezi și Tort roșu cu prune. O rețetă rapidă și ușoară pe care o vei adora!
Oamenii locului susțin că tarta trebuie gătită fără a îndepărta sâmburii din cireșe și folosind un soi de cireșe negre de calitate „bigarreau”. În felul acesta, împiedică sucul din cireșe să se amestece cu făina, deoarece rămâne în interiorul fructului. Cu toate acestea, acest lucru poate fi inconfortabil și cu atât mai mult dacă există copii în familie. Mai bine îndepărtați sâmburii pentru a preveni sufocarea cuiva.
Această plăcintă se prepară și cu pere, mere sau chiar cu roșii cherry.
Cireșe - 600 grame
Făină – 100 grame
Zahăr - 60 grame
Unt – 60 grame
Ouă – patru bucăți
Lapte - 200 mililitri
Zahăr vanilat - o lingură
Sare – un praf
Zahăr pudră – 60 grame
Citește și Tartă magică cu mere. Puneți ingredientele în blender și desertul e gata în 5 minute
Mai întâi trebuie să preîncălziți cuptorul la 210 grade. Apoi, pregătiți o tavă pentru plăcintă, tapetată cu hârtie de copt.
Puneți cireșele într-un recipient cu apă și agitați pentru câteva secunde. Scurgeți cireșele, scoateți sâmburii și puneți deoparte.
Făina se cerne și se amestecă cu zahărul, sarea și zahărul vanilat. Într-un alt castron se bat bine ouăle.
Se adaugă 40 grame de unt într-o cratiță la foc mic. Când este topit, adăugăm în recipientul cu făină, amestecăm ouăle cu faina până obținem o textură omogenă.
Se toarnă aluatul de clafoutis în tava tapetată cu hârtie de copt și se adaugă cireșele în tartă. Coaceți timp de zece minute la 210 de grade, apoi coborâți focul la 180 de grade și gătiți 20 de minute.
Când este gata, se lasă să se odihnească puțin și se servește plăcinta călduță, pudrată cu zahăr pudră.
Sfat! Cireșele pe care le folosiți pentru acest desert trebuie să fie ferme, nu le folosiți pe cele prea coapte.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News