Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciprian Ciucu: Cine este responsabil legal cu strângerea și supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA
WhatsApp
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a acuzat Serviciul de control al animalelor cu privire la câinii vagabonzi periculoși din București. Tragedia de la lacul Morii, unde o femeie a fost ucisă de câini, a ridicat un semn de întrebare despre securitatea oamenilor.
Ciprian Ciucu: Cine este responsabil legal cu strângerea și supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA

Ciprian Ciucu acuză conducerea ASPA și evocă date privind numărul de câini capturați din Capitală în ultimii ani, cifrele fiind tot mai mici.

„Cine este responsabil legal cu strângerea și supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA, care este unica instituție înființată și specializată să se ocupe cu această problemă în tot Bucureștiul, conform OUG 155/2001. Astfel, vorbim despre o instituție înființată special pentru acest scop, cu această misiune, deținând bugete și angajați specializați în managementul animalelor fără stăpân”, a reacționat Ciprian Ciucu miercuri, într-o conferință de presă.

Primarul Sectorului 6 atrage atenția că tot ASPA este instituția care decide cum își îndeplinește obiectivele acestui serviciu public.

 

De la 2500 de câini capturați în 2019, interesul a scăzut la 1500 în 2022

 

Primarul arată că până în anul 2017 au fost prinși aproximativ 54.000 de câini, din care 30.000 au fost eutanasiați, iar 24.000 adoptați. După acest an, a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA, numărul de prinzători fiind drastic redus.

„Începând cu 2017 – 2018, efectivele de prinzători – hingheri și șoferi – au fost reduse drastic, la circa 15 angajați. Astăzi mai sunt doar 13 angajați conform organigramei ASPA. Ca informație de context, fără să mă pronunț în acest moment pentru sau contra, a fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul și pe capacitățile ASPA. Vorbim de 2017 – 2018.

Activitatea ASPA s-a concentrat atunci pe acțiuni de prevenire, campanie de conștientizare, pentru sterilizare, adopție, scăzând drastic capacitatea de capturare.

Cred că deja este cunoscut tabelul prin care în perioada 2013 – 2016 s-au capturat 8000 de câini în medie, în 2019 undeva la 2.500, în 2020 undeva la 2050, în 2021 undeva la 2300 de câini, iar în 2022, cam 1500 de câini”, arată Ciprian Ciucu.

 

Ciucu: ASPA și-a ratat misiunea

 

Concluzia primarului Sectorului 6 este că ASPA și-a ratat misiunea.

„Din punctul meu de vedere, conducerea ASPA nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, nu a organizat nici până acum un recensământ al animalelor, conform unei hotărâri de Consiliu General pe care chiar dânșii au promovat-o pe propriile canale media din 20 octombrie 2019, deci au avut 3 ani la rând posibilitatea să facă recensământul animalelor, ceea ce ar fi furnizat date corecte ASPA, Poliției Locale și naționale”, a declarat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel