Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciolacu, reacție după blocarea candidaturii Dianei Șoșoacă: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi
WhatsApp
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut prima sa reacție după ce judecătorii Curții Constituționale au luat decizia de a o elimina pe Diana Șoșoacă din competiția pentru Palatul Cotroceni.
Marcel Ciolacu / Foto: facebook.com/CiolacuMarcel/

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024", a informat CCR într-un comunicat.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit Agerpres.

 

Reacția lui Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat la decizia Curții de a bloca candidatura Dianei Șoșoacă. Premierul susţine că rolul principal al Curţii Constituţionale este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, "nu de a fi o barieră" pentru participarea lor în alegeri.

"Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Şoşoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporţionată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege şi de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susţine întotdeauna că funcţiile trebuie câştigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esenţa democraţiei. Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri şi aceasta să conţină argumente legale şi constituţionale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuţie serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curţii Constituţionale", a scris Ciolacu, duminică, pe Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel