Înainte de apariția coronavirusului pe teritoriul său, China fabrica aproximativ 20 de milioane de măști pe zi, jumătate din producția mondială. Răspândirea virusului i-a prins cu multe fabrici închise pentru vacanța de Anul Nou lunar, așa că au fost nevoiți să facă achiziții mari din străinătate și să accepte donații - Uniunea Europeană a trimis 50 de tone de echipamente medicale în ianuarie - în timp ce se lucra pentru a reînvia industria cât mai curând posibil. Datorită acestui fapt, la sfârșitul lunii februarie și-au crescut deja capacitatea la 116 milioane de măști pe zi, se arată într-un amplu material publicat de lavanguardia.com
Acest efort, este de părere autorul materialului, tipic unei economii de război, s-a extins și la alte dispozitive medicale: de la costume sau mănuși elementare de protecție la dispozitive tehnologice mai elaborate pentru diagnosticul și tratamentul pacienților, cum ar fi ventilatoare, teste reactive și scanere tomografice computerizate.
Ca și alte țări lovite de virus, China a prioritizat toată această producție cererii interne. Dar, odată cu scăderea accentuată a numărului de cazuri din țară, cu zero infecții locale începând de joi, în același timp în care numărul infecțiilor se ridică peste hotare, gigantul asiatic este de așteptat să fie sursa de la care să procure aceste mărfuri atât de necesare. Încă un exemplu de dependență, în ocazii ca aceasta, vitale, pe care majoritatea economiilor le au față de țara asiatică.
În urmă cu o săptămână, în absența cooperării din partea Europei, un zbor organizat de Societatea Crucii Roșii din China a aterizat în Italia cu 30 de tone de materiale medicale, inclusiv 1.000 de ventilatoare pentru plămâni, 2 milioane de măști, 200.000 de costume de protecție și o echipă de experți. O expediere de o jumătate de milion de măști a ajuns și în Zaragoza-Spania, prin amabilitatea lui Jack Ma, magnatul chinez al comerțului electronic Alibaba, care a efectuat livrări similare și altor țări cum ar fi Statele Unite. Și atunci Beijingul a promis că va trimite Europei încă două milioane de măști și 50.000 de teste pentru a detecta virusul, reamintește autorul articolului pe site-ul lavanguardia.com.
În toată China, zeci de firme au luat o decizia similară în mijlocul crizei. Printre ele se numără companii de tehnologie ca Foxconn, care se ocupă de asamblarea iPhone - Apple, care și-a stabilit obiectivul de a produce două milioane de unități pe zi; producătorii de smartphone-uri Xiaomi și Oppo; compania automobilistică General Motors, care prin filiala sa comună SAIC-GM-Wuling a anunțat demararea a 14 linii de producție cu care să facă 1,7 milioane de măști de față zilnic, precum și marca automobilului electric BYD, a cărei fabrică din Shenzhen produce zilnic cinci milioane de unități și 300.000 de sticle de gel dezinfectant. Toate aceste date vor repoziționa China la nivel mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News