Ieşirea din districtul de reşedinţă este permisă numai în mod excepţional, de exemplu pentru a ajunge la locul de muncă, pentru consultaţii medicale sau pentru contacte cu autorităţile, programate din timp.
"Vom fi peste tot, chiar şi pe cele mai mici drumuri de ţară", a declarat agenţiei dpa un purtător de cuvânt al poliţiei. El a arătat că agenţii vor fi îngăduitori în situaţiile neclare, dar îi vor sancţiona pe cei care încalcă evident regulile.
La verificările pe teren vor participa 25.000 de poliţişti şi 5000 de militari.
Pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice se pot aplica amenzi până la 400 de euro. Reprezentantul forţelor de ordine a afirmat că au existat deja cazuri, dar este prea devreme pentru a preciza câte.
Presa locală a relatat despre ambuteiaje create de controalele poliţiei.
Unii cetăţeni au criticat măsurile în reţelele sociale, unde mulţi utilizatori au arătat că astfel de restricţii nu au fost uzuale nici sub regimul comunist dinainte de 1989. Alţii, dimpotrivă, au apreciat că este nevoie de interdicţii mai severe; de exemplu, confederaţia sindicală CMKOS a cerut încetarea producţiei în fabrici timp de o săptămână, în perioada Paştelui.
Unele surse afirmă că guvernul condus de premierul Andrej Babis intenţionează să introducă obligativitatea testării în firmele cu mai mult de 250 de angajaţi.
Rata de infectare cu coronavirus în Cehia este în prezent cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Luni s-au raportat 4557 de cazuri noi, iar totalul de la începutul pandemiei este mai mare de 1,2 milioane, dintre care 20.469 s-au încheiat cu decese, la o populaţie de 10,7 milioane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News