În luna noiembrie, Moody's a confirmat ratingul suveran al Italiei la „Baa3”.
Potrivit Moody's, deşi organizarea de alegeri anticipate în Italia este puţin probabilă, guvernul condus de premierul Giuseppe Conte „se confruntă cu provocări serioase în ceea ce priveşte gestionarea actualei faze a pandemiei cât şi asigurarea unei absorbţii eficiente şi la timp a fondurilor din mecanismul european de revenire”, scrie Agerpres.
Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de relansare, cu sume totale în valoare de 209 de miliarde de euro, însă tensiunile în rândul coaliţiei guvernamentale de la Roma au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea ţării de a pune la punct un plan naţional care să fie aprobat de UE.
Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din perioada postbelică, o consecinţă a pandemiei care a ucis peste 83.000 de persoane.
O sursă guvernamentală, citată de Reuters, a declarat că datoria publică a Italiei ar putea urca în acest an la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depăşind nivelul de 155,6% din PIB, stabilit în septembrie ca ţintă pentru 2021.
Datoria publică uriaşă a guvernului de la Roma este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei. Cu toate acestea, în pofida prognozelor mai mari pentru 2021, cifra datoriei pentru 2020 se aşteaptă să fie mai mică decât cea estimată anterior, a spus sursa, cerând să nu fie numită.
Roma se aşteaptă acum ca raportul datorie şi PIB să fie de 156,5% în 2020, sub obiectivul oficial stabilit în septembrie, de 158%, care anterior era cel mai înalt nivel de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Deficitul din 2020 este estimat între 10,5% şi 10,8% din producţia naţională. Cifrele finale ale deficitului şi datoriilor pentru anul trecut vor fi publicate de biroul naţional de statistică, ISTAT, în luna martie.
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni a subliniat recent că lunile februarie şi martie vor fi cruciale pentru evaluările Comisiei cu privire la modul în care fiecare dintre cele 27 de state membre intenţionează să cheltuie banii care îi vor reveni din fondul UE de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, planuri care ulterior trebuie validate şi de miniştrii europeni de Finanţe.
Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuie şi să ramburseze în comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să îşi revină din recesiunea provocată de izolare şi acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui aceşti bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News