Publicitate
Era momentul potrivit ca statul să-și retragă cheltuielile să și le restrângă și să facă investiții, nu să le taxeze. Însă cheltuielile au crescut cu peste 15%. Există procente semnificative de creștere la dobânzi, un plus de peste 54%, subvenții în creștere de peste 56%.
Cu toate acestea, cele mai mari creșteri se observă la capitolul asistență socială, unde cheltuielile au înegistrat un avans de peste 11 miliarde de lei, un plus de aproape 18%.
Statul trebuia să crească nivelul de trai prin investiții, care întorc bani în economie, să creeze valori adăugate în producției, să stimuleze mediul de afaceri prin taxe mici și flexibile, să reducă cât mai mult evaziunea și abia apoi să taxeze mai mult pentru proiecte clar definite și cu impact în creșterea economică.
TVA-ul urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. De asemenea, sunt pregătite și taxe mai mari pe dividende, tutun și alcool. În ceea ce privește jocurile de noroc, impozitul va crește până la 40%.
„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor.
Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus în ședință premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.
PNL și PSD intenționează să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.
Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30.000 de lei.
Dividendele urmează să fie impozitate cu 8% (în prezent 5%). Măsura, inclusiv pentru companiile de stat.
În ședința PSD, s-a discutat și de creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun precum și majorarea accizei la alcool cu 20%. Ministrul Câciu a prezentat și o propunere de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%, potrivit unor surse din partid.
Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro.
Inflația mare a ajuns la pragul de 15% are ca efect pierderea încrederii în economiile în lei. Depozitele în lei ale populației au scăzut în luna mai. Deși reducerea este mică de doar 0,2% într-un an, este relevantă pentru că acest indicator era în creștere continuă. Depozitele în moneda națională ale populației erau la final de an de 156,5% miliarde de lei.
În schimb depozitele în valută cresc puternic cu un ritm manual de peste 15 procente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News