În contextul unei crize politice și sociale tot mai adânci, împletite cu traiul greu de zi cu zi, mulți dintre români s-au întrebat măcar o dată cum ar fi fost dacă alegeau o viață departe de pâmănturile natale. O echipa DCNews a luat pulsul opiniei publice și a ieșit pe stradă pentru a afla ce cred românii despre această dilemă.
"Dacă ar fi să dați timpul înapoi, ați pleca din România?", este întrebarea jurnalistei Dana Mihai.
Un bărbat intervievat a relatat că nu ar alege să plece în străinătate, rememorând anii 1970 când muncea în fabrică, reușind să-și construiască o casă fără a depinde de alții. El consideră că a merge în străinătate presupune să fii tânăr și calificat, adăugând că este important să fii apreciat la locul de muncă.
„Nu. Eu am muncit în anii 1970 în fabrică, am luat rată și mi-am luat o casă, fără să depind de părinți și de nimeni. Mergeam la munte, la mare, acum nu îți mai permiți nici să mergi până la Brașov. Să te duci în străinătate trebuie să ai până în 50 de ani și când te duci acolo, trebuie să fii bun de muncă și să îți meargă mintea.”, spune un domn.
O bătrână, privind retrospectiv la viața în țară și experiența fiului său în străinătate, a subliniat că iarba nu este întotdeauna mai verde în afara granițelor. Ea a menționat că fiul său muncește în străinătate și că viața acolo nu este deloc ușoară.
„Nu. Pentru că e foarte bine aici, în România. Înainte a fost mai bine (n.r în țară). În străinătate nu ar fi bine. Am un băiat și muncește vai de capul lui acolo (n.r în străinătate). Nu sunt câinii cu covrigi în coadă în străinătate. Mi-am făcut rostul aici.”, povestește o bătrână.
Opiniile au variat, iar un alt interviat a afirmat că, personal, nu ar pleca, simțindu-se acasă în România. Femeia a subliniat că, chiar dacă ar avea un trai mai bun în altă parte, se teme că nu s-ar descurca într-o altă cultură și că nu a fost niciodată tentată să plece.
„Nu, doar să merg în vizită. Aici mă simt acasă. Chiar dacă aș avea un trai mai bun, nu știu cum m-aș descurca de altă cultură. Nu m-a tentat și nu mă tentează nici acum”, spune o doamnă acompaniată de soțul ei care îi împărtășește opinia.
„Nu. Am muncit 44 de ani și jumătate în țara asta și nu aș pleca. E țara mea, e frumoasă și o iubesc.”, a completat soțul doamnei.
Un alt român intervievat a exprimat dragostea sa față de țara natală, spunând că nu ar renunța la România pentru niciun alt loc, indiferent de frumusețile acestuia. El a subliniat că, dacă muncești și în țara ta, traiul poate fi mai bun decât în alte locuri.
„Nu aș pleca. M-am obișnuit aici și cred că în altă parte e mai rău ca la noi. Dacă muncești și aici, e mai bun al nostru (n.r traiul). Nu aș putea să stau cu griji și dorul de țară. Nu aș lăsa țara noastră pentru frumusețile ei.”
O altă femeie intervievată a exprimat dragostea sa față de țara natală, spunând că nu ar renunța la România pentru niciun alt loc, indiferent de frumusețile acestuia. Ea a adăugat că traiul poate fi bun atât în țara sa, cât și în străinătate, iar fiecare alege unde crede că este mai bine.
„Nu, nu cred. Aici m-am născut, am crescut, aici am familie și rude. Traiul este peste tot așa cum ți-l faci. Se poate trăi bine și aici, și în străinătate. Fiecare merge unde crede că e mai bine.”
Cu toate acestea, un pensionar intervievat a adăugat o notă critică, afirmând că ar pleca din cauza guvernanților, menționând că, cu meseria sa de metalurgist, s-ar fi descurcat mai bine în altă parte.
„Categoric. Aș fi plecat din cauza guvernanților. Cu meseria mea de metalurgist, m-aș fi descurcat mai bine”
VIDEO
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News