Presa din Olanda a scris pe larg despre cazul lui Alexandru Hegyi, românul căruia i-a fost refuzată cazarea la un hotel din Tilburg, care i-a spus că nu primește cetățeni români, deși solicitarea de rezervare i-a fost inițial aprobată.
„O pensiune refuză oaspeții din România, intervine site-ul de rezervări”, titrează Omroep Brabant care prezintă cazul lui Alexandru Hegyi. „Cercetările arată că aceasta este o politică standard a proprietarului”, iar municipalitatea neagă o înțelegere cu hotelierul, mai scrie sursa citată, care precizează și că platforma Booking.com a eliminat pensiunea de pe site.
Articolul din Omroep Brabant a fost preluat de mai multe site-uri din Țările de Jos, potrivit Știrile Pro TV.
„Tilburg B&B anulează rezervarea unui bărbat susținând că nu acceptă români”, titrează și NL Times, care prezintă povestea postată de Hegyi pe Instagram. NL Times a amintit de un caz din 2021 când o companie de imobiliare din Medemblik a precizat că orașul că orașului „nu îi plac străinii” și are are o „politică anti-migranți”.
„Unui student i-a fost anulată rezervarea la un B&B din cauza politicii "fără români"”, scrie și DutchNews.nl. Publicația scrie că proprietarul hotelului a declarat că nu a avut de ales și a fost obligat să îl refuze pe Alexandru Hegyi. Hotelul are o înțelegere cu consiliul local din Tilburg, după ce în trecut a fost amendat cu 25.000 de euro pentru că a permis unor români să îi folosească camerele pentru prostituție, a mai spus proprietarul.
NOS.nl titrează: „O pensiune din Tilburg refuză oaspeții români din cauza originii”. NOS prezintă și punctul de vedere al autorităților: „Municipiul Tilburg spune că nu i s-a sfătuit absolut să refuze românii”. De asemenea, publicația olandeză mai scrie că agenția antidiscriminare din Tilburg, RADAR, nu a auzit până acum că o municipalitate ar sfătui să excludă un anumit grup de populație și că investighează cazul.
Alexandru Hegyi avea o rezervare făcută prin intermediul unei platforme și trebuia să se cazeze în 28 martie, la un hotel din Tilburg, în Țările de Jos. Dar, chiar în ziua în care trebuia să ajungă acolo, a primit un mesaj de la reprezentanții unității de cazare, care l-au anunțat că trebuie să anuleze rezervarea.
„Din păcate, avem o înțelegere cu municipalitatea Tilburg, hotelul nostru nu mai primește români", scrie în mesajul postat de bărbat pe pagina sa de Facebook. De asemenea, reprezentanții unității de cazare spun că încă au de plătit o amendă în valoare de 25.000 de euro primăriei după ce în apartament ar fi stat români implicați în activități ilegale.
MAE anunță printr-un comunicat că s-a autosesizat după informațiile cu privire la situația unui cetățean român a cărui rezervare la o unitate de cazare din localitatea Tilburg, Olanda, ar fi fost anulată pe motiv că unitatea de cazare nu ar mai primi cetățeni români în baza unei înțelegeri cu primăria.
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Haga, s-a autosesizat prompt, de îndată ce informațiile referitoare la caz au apărut în mass-media, cu privire la situația unui cetățean român a cărui rezervare la o unitate de cazare din localitatea Tilburg, Regatul Țărilor de Jos, ar fi fost anulată pe motiv că unitatea de cazare nu ar mai primi cetățeni români, în baza unei înțelegeri cu municipalitatea din localitatea Tilburg”, se arată într-un comunicat al MAE.
În acest context, ministerul anunță că Ambasada României la Haga a inițiat demersuri oficiale, în regim de urgență, pe lângă primăria din Tilburg și pe lângă unitatea de cazare care ar fi anulat rezervarea cetățeanului român, pentru a obține informații suplimentare și clarificări cu privire la situația semnalată.
MAE precizează că, potrivit informațiilor pe care purtătorul de cuvânt al Primăriei din Tilburg le-a comunicat telefonic reprezentanților ambasadei, marți, nu a existat niciodată un acord de refuzare a cazării pentru cetățenii români și că discriminarea nu este sub nicio formă tolerată în Tilburg.
„De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice au contactat cetățeanul român în cauză, pentru a îl informa despre demersurile întreprinse în acest caz, pentru clarificarea situației, respectiv pentru asigurarea respectării drepturilor sale. Persoana în cauză a precizat că a identificat alt loc de cazare, și-a încheiat sejurul în Regatul Țărilor de Jos și a depus o sesizare la instituția cu competențe în combaterea discriminării, fără a adresa solicitări de asistență din partea misiunii diplomatice române”, se mai arată în comunicat.
Conform acestuia, cazul este investigat de Primăria din Tilburg și de Organizația pentru anti-discriminare. De asemenea, conform informațiilor pe care purtătorul de cuvânt al Primăriei Tilburg le-a transmis Ambasadei României la Haga, autoritățile competente din Tilburg nu au reușit, până la acest moment, să îl contacteze pe proprietarul sau pe administratorul unității de cazare oferite spre închiriere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News