Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cazul "Leeds" explicat. E un MIT că autoritățile iau copiii din familie. Ce se întâmplă de fapt și cum s-a ajuns la "răscoală"
WhatsApp
Imaginile cu "răscoala românilor" din Leeds fac înconjurul lumii de trei zile. Violențele au degenerat după ce autoritățile din Marea Britanie au luat doi copii dintr-o familie de români. Cristian Stîncanu, directorul Organizației Non-Profit "My Romania Community", care se ocupă de astfel de cazuri, face lumină în acest caz și explică modul în care funcționează sistemul în Marea Britanie.  

Cristian Stîncanu, directorul Organizației "My Romania Community", care se ocupă de astfel de cazuri în Anglia, spune că este un "mit" faptul că autoritățile iau copiii din familie și a explicat cum se poate ajunge la o astfel de situație. 

Ce se întâmplă de fapt și cum s-a ajuns la această situație.

"Atunci când un copil e rănit sau lovit, intervine o echipă de protecție socială. Se face o sesizare, apoi se poartă o discuție cu el. Se contactează primăria, autoritățile locale, iar părinții se cheamă pentru discuții. În discuții, părinții trebuie să explice cum s-a lovit copilul. Problema este că părinții au tendința de a nu relata aspecte în mod clar.

E o problemă de educație. Dacă recunoști greșeala și îți asumi, nu e nici o problemă. Greșeala e asumată. Dacă părintele nu conștientizează și nu-și asumă greșeala, abia atunci se ajunge la extragerea copiilor din familie. Dar atunci e temporar", spune Stîncanu.

Copilul e luat din familie și adus înapoi după 3 săptămâni

 

Cristian Stîncanu explică procedura și scoate în evidență unde apar problemele.

"În asemenea cazuri, persoana respectivă e introdusă, împreună cu copilul, într-un program de învățare. Adultul este învățat cum să se comporte cu un copil de vârsta respectivă. Autoritătile îți oferă o serie de traininguri pentru a gestiona relația cu copiii.

Urmând programul, chiar dacă îți iau copilul, în 3 săptămâni acesta vine în înapoi în familie. Pentru a nu se ajunge la conflict. Dacă tu ești cooperativ cu autoritățile, atunci situația se remediază.

Noi nu facem educație citind sau învățând de undeva. Aici, în UK, ai posibilitatea de a cere asistență din ultimele luni de sarcină. Poți învăța ce înseamnă să fii părinte. Românii netrecând prin acest sistem de educație, avem niște lipsuri majore. 

Ce s-a întâmplat, cel mai probabil, la Leeds. Vorbim de o lipsă de comunicare cu autoritățile. Lipsă de interpretare a informațiilor pe care le-au primit. Nu au respectat recomandările autorităților.

Important e aspectul de conștientizare. Acest caz era din aprilie, asta înseamnă că familia respectivă nu a colaborat cu autoritățile. Dacă acest lucru s-a întâmplat și nu au colaborat, așa s-a ajuns la pasul în care copiii au fost luați temporar din familie. 

Nu se întâmplă frecvent în Marea Britanie. Se întâmplă des atunci când informațiile nu sunt înțelese și există un refuz de a colabora cu autoritățile. Există o procedură standard care se aplică, nu e vorba doar de familiile de români. 

Nu vor să ia copiii din familii, ci doar au o politica de protecție exagerată", mai spune directorul "My Romania Community", o organizație care se ocupă și de astfel de cazuri.

Citește și: Circ pe străzile Leeds. Familia copiilor români luați de serviciile sociale britanice a chemat presa: "De ce ne-au luat copiii? Îi vrem înapoi!"

MAE: În cazul incidentelor din Leeds există o anchetă în desfăşurare

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cazul incidentelor de joi, de la Leeds (Marea Britanie), în care au fost implicaţi cetăţeni români, există o anchetă în desfăşurare, iar, în acest context, interesul minorilor implicaţi este o prioritate.

Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale de poliţie, ancheta derulată cu privire la acest incident este în curs de desfăşurare, astfel încât la acest moment nu au fost recepţionate notificări cu privire la reţinerea sau arestarea unor cetăţeni români implicaţi în evenimentele de joi.

Conform MAE, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a patru cetăţeni români minori în grija serviciilor sociale locale.

În cadrul dialogului, reprezentanţii autorităţilor locale de poliţie au apreciat demersurile efectuate de Consulatul General al României la Manchester în sprijinul normalizării situaţiei, respectiv discuţiile cu familia de cetăţeni români şi cu reprezentanţii cultelor religioase din care fac parte cetăţenii români prezenţi la faţa locului. În cadrul discuţiilor a fost subliniată necesitatea respectării recomandărilor autorităţilor locale, urmarea căilor legale de acţiune şi importanţa respectării deciziilor autorităţilor de protecţie a minorilor din Leeds, arată sursa citată.

De asemenea, în contextul discuţiilor cu reprezentanţii serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetăţenilor români minori, precum şi cu familia de cetăţeni români, reprezentanţii Consulatului General din Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităţilor române în identificarea unei soluţii stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autorităţile britanice responsabile de caz.

Reprezentanţii misiunii române au subliniat importanţa deschiderii şi a cooperării familiei minorilor cu autorităţile competente pentru identificarea tuturor instrumentelor menite să faciliteze o soluţie în interesul superior al minorilor.

Ministerul român subliniază că, potrivit competenţelor, în ansamblul acţiunilor de protecţie şi asistenţă consulară efectuate pentru cetăţenii români, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, iar în unele situaţii cu sprijinul ataşaţilor pentru probleme sociale şi de muncă, acordă o atenţie deosebită minorilor români care s-ar putea regăsi în situaţii dificile, în străinătate.

De asemenea, este menţinut dialogul cu părinţii minorilor, cu autorităţile locale competente, precum şi cu instituţiile române cu atribuţii în materie de protecţie a drepturilor minorilor.

MAE evidenţiază că în toate demersurile efectuate în cazul cetăţenilor români minori aflaţi în situaţii deosebite primează exclusiv principiul fundamental privind respectarea interesului superior al copilului, în deplină concordanţă cu principiile înscrise în Convenţia privind Drepturile Copilului, cu respectarea reglementărilor din statul de cetăţenie sau reşedinţă permanentă sau domiciliu al minorului.

Mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel