Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Caz de sclavie în Mureș: Trei tineri de la casa de copii, exploatați până la epuizare. Munceau pe un câmp și chiar și în străinătate
WhatsApp
Caz grav de sclavie în județul Mureș. Autoritățile au descoperit trei tineri din case de copii care erau exploatați până la epuizare. 
Caz de sclavie în Argeș: Șase adulți și un copil au fost descoperiți în condiții teribile / Foto ilustrativ

Trei tineri din case de copii au fost închiși în locuința unui bărbat din Mureș, obligați să muncească pentru el și exploatați până la epuizare. În locuința mureșeanului erau săbii și cuțite.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș și procurorii DIICOT anunță vineri că au făcut, miercuri, două percheziții domiciliare în Mureș.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, un bărbat ar fi recrutat 3 tineri, toți de condiție socială modestă, proveniți de casele de copii, pe care i-ar fi exploatat prin muncă și constrâns prin violență, lipsire de libertate, ținere în stare de sclavie și îngrădirea libertății de acțiune să lucreze în gospodărie, exercitând asupra lor un control total.

Potrivit DIICOT, cei trei tineri au fost folosiți la diferite munci în gospodărie ori în agricultură în țară și, pentru o scurtă perioadă, în străinătate, fără să fie plătiți. Suspectul le interzicea inclusiv să comunice cu alte persoane sau să plece din gospodărie.

La percheziții au fost ridicate inclusiv săbii și cuțite.

DIICOT Târgu-Mureș l-a reținut pe bărbat pentru 24 ore, iar joi Tribunalul Mureș a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Abuzurile asupra copiilor, semnalate la numărul unic de telefon 119

 

Serviciul de Telecomunicații Speciale(STS) a înființat un număr telefon pentru a fi semnalate abuzurile asupra copiilor. Este gratuit și poate fi apelat și dacă nu există o cartelă SIM introdusă în telefon, la fel ca și în cazul telefonului unic de urgență, 112.

De acum, cazurile de abuz asupra copiilor pot fi semnalate mult mai ușor, la numărul de telefon 119, a anunțat STS. Măsura vine în sprijinul minorilor, pentru ase acționa mai rapid atunci când este nevoie. Pot fi raportate orice situații din care reiese că un copil este exploatat, maltrat sau răpit.

Principalele instituții care vor opera acest sistem telefonic sunt direcțiile de asistență socială, Poliția și inspectoratele școlare. Oficialii Guvernului au transmis că vor fi alocate fonduri speciale pentru sistem telefonic integrat. La baza Ordonanței de Urgență(OUG) privind înființarea acestui număr de telefon au stat cazurile complexe din timpul pandemiei, din care au reieșit că minorii au avut de suferit atât fizic, cât și psihic.

"Având în vedere faptul că pandemia de COVID-19 a afectat îndeosebi populațiile vulnerabile, iar copiii au fost printre cei care au resimțit din plin efectele imediate ale acesteia, prezentând, în același timp, riscul de a fi afectați pe termen lung de izolare, lipsa accesului la educație formală, lipsa sprijinului psihoemoțional și creșterea incidenței violenței domestice și online, efectele pandemiei de COVID-19 asupra populației generale a copiilor din România reprezintă realități obiective și cuantificabile reliefate de cercetările sociale realizate la nivel național pe parcursul anilor 2020 și 2021, ultimele studii arătând faptul că 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, celelalte diagnostice, în ordinea frecvenței, fiind agresivitate”, se menționează în cuprinsul OUG.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel