Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cât costă, de fapt, uleiul în Germania? Românii din străinătate susțin că doar uleiul ieftin e raționalizat, cel scump "e la liber"
WhatsApp
Vestea că în Germania litrul de ulei a ajuns la 6 euro a stârnit îngrijorare și în România. Un român din Germania susține că se găsește ulei și la 2 euro pe litru, doar că acesta este în cantități limitate, uleiul scump fiind însă la vânzare "la liber" în toate supermarketurile. 

O fotografie devenită virală, arăta că în Germania, litrul de ulei a ajuns la 6 euro litrul, pe fondul crizei generate de conflictul din Ucraina. Am întrebat mai mulți români din Germania despre prețul pe care îl plătesc în acest moment pentru ulei. 

Din câte se pare, litrul de ulei a ajuns să coste, în medie, aproximativ 5 euro. Unele magazine românești comercializează ulei provenit din țara noastră, cu un euro mai ieftin. Vă prezentăm mai jos câteva dintre răspunsurile românilor privitoare la costul litrului de ulei din Germania:

Tiberiu: "Ieri am luat de la Kauffland cu 4,99€ ( 2 litri )"

Andrei: "Ulei românesc la magazin turcesc 3.99 litrul" 

Cristina: "München la Aldi 4,99 euro"

Ana-Maria: "1,99 in Tegut și Rewe,4,99 în Aldi"

Tatiana: "La Kaufland, vinerea trecută, un litru la 1,79 Euro ; sâmbăta trecută, la EDEKA, un litru la 3,99 Euro ; tot atunci, la Serpa ( mag. turcesc ) 1 litru cu 4,99 Euro. De remarcat că nu găsești in permanență să cumperi, e la noroc" 

Controversa cu uleiul. O româncă spune că doar uleiul scump e scos din depozite

 

O româncă din Germania spune că există la vânzare și ulei la un preț foarte bun, de doar 1.79 euro per litru, doar că angajații nu scot suficient din depozit, preferând să-l țină pe rafturi pe cel mai scump. 

"Cel la 1,79 euro îl scot ăștia câte o cutie, și cel de 5 euro îl scot în baxuri întregi. Ce a ajuns și Germania asta!" a transmis Ileana pe un grup dedicat românilor din Germania. 

Pe de altă parte, există fotografii și cu probabil cel mai scump ulei din Germania. Acesta a ajuns la 7 euro pe litru:

1. -imagine fara descriere- (ulei-7-euro-litru.jpg)

De ce s-a scumpit uleiul

 

Scumpirea uleiului vine ca urmare a conflictului din Ucraina. Rusia și Ucraina sunt cei mai mari cultivatori de floarea-soarelui din lume. Germania este una dintre cele mai afectate țări de penuria de ulei, Berlinul importând aproape 94% din totalul necesar de ulei. Culturile din Ucraina sunt destul de afectate, iar Rusia a impus deja restricții la exportul de floarea soarelui.

Exportul de seminţe de floarea soarelui va fi interzis începând din 1 aprilie şi până la data de 31 august, iar o cotă la export de 1,5 milioane de tone va fi impusă la uleiul de floarea soarelui începând din 15 aprilie şi până în 31 august,  indică un comunicat al Ministerului rus al Agriculturii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel