Rețeta seamănă foarte mult cu cea de ”cartofi franțuzești”, diferența fiind dată de folosirea brânzei mozzarella și a unei creme din ciuperci mixte (champignon, hribi, opintici).
De asemenea, la sfârșit se presară parmezanul italian care în cuptor se transformă într-o crustă crocantă și deosebit de gustoasă. Vinul roșu, sec se îmbină perfect dacă se adaugă și puțină costiță.
Ingrediente pentru patru persoane:
Mod de preparare:
Cartofii, de mărime mijlocie, spălați și necurățați de coajă, se fierb acoperit cca. 30 min, în apa clocotită, cât să-i cuprindă. În apă se pune o linguriță de sare, ca să nu se zdrobească. După ce s-au fiert, se lasă în apă rece pentru cca 10 min, apoi se taie în felii de cca 1/2 cm. Ouăle se pun într-un vas și se fierb cu o linguriță de sare cca 5-6 min, apoi se curăță de coajă. Separat, se prăjesc ciupercile, cu puțin vin alb, pentru circa 15 min (doar 5 minute dacă sunt conservate), iar la sfârșit se adaugă smântâna, cu diverse mirodenii (puțin piper, praf de ardei iute, nucșoară). Dacă sosul e prea gros, se poate lungi cu puțină apă fiartă, dar dacă ciupercile sunt proaspete, vor lăsa sucul natural și consistența va fi perfectă.
Într-un vas de cuptor, uns bine cu unt, se formează trei straturi de cartofi, între care se pun ouăle rupte în bucățele, cuburi de mozzarella și crema de ciuperci cu smântână.
La sfârșit, peste ultimul strat se presară parmezan ras. Se lasă la cuptor, la 180 de grade, în jur e 20 de minute sau până când parmezanul presărat se topește și capătă o culoare maronie.
Cine dorește să facă mai consistentă rețeta, poate adăuga bucățele sau cubulețe de suncă prăjite, cât mai slabe, deoarece există destul de mult unt și smântână și devine foarte grasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News