Influența arabă se remarcă în acest fel de mâncare vegetarian-sicilian prin gustul dulce-amărui oferit de oțet și zahăr.
Un secret al gospodinelor din Italia pentru ca preparatul să iasă bine este acela că vinetele și sosul sunt foarte reci înainte de a le amestec. În caz contrar, vom obține o pastă unsuroasă și neplăcută.
1 kg de vinete
200 g ceapă
100 g țelină
100 g concentrat de roșii
300 g roșii întregi decojite
180 g de măsline verzi
85 g oțet de vin alb
40 g capere
50g zahăr
Ulei pentru prăjit
Sare
Piper negru
Tăiați vinetele în cuburi mici, puneți-le într-o strecurătoare și amestecați-le cu o lingură de sare mare. Puneți o farfurie cu o greutate deasupra și lăsați-le să piardă apa pentru aproximativ 30 de minute.
Între timp, pregătiți legumele: tăiați ceapa și țelina în bucăți mari, de dimensiuni similare cu vinetele.
Puneți câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie și căliți țelina și ceapa până când acestea sunt fragede și ușor rumenite.
Adăugați pasta de roșii cu câteva linguri de apă.
Se amestecă și se fierbe la foc mediu câteva minute, până când apa se evaporă.
Adăugați roșiile decojite, rupte în bucăți, și fierbeți încă câteva minute.
Se adaugă măslinele, caperele, oțetul și zahărul.
Se amestecă bine și se gătește până sosul este gros și strălucitor. Adăugați sare după gust.
Clătiți, scurgeți și uscați vinetele. Prăjiți-le în ulei de măsline din abundență.
Când vinetele și sosul sunt reci se amestecă și se dau la frigider pentru câteva ore. Se servește rece cu o felie bună de pâine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News