În ciuda eforturilor legumicultorilor de a păstra prospețimea produselor, profitul se diminuează dramatic. Comercianții spun că, din cauza căldurii extreme, clienții evită piețele, ceea ce agravează situația.
„Mai udăm, le mai întoarcem pe-o parte, pe alta, ce să le facem. Chiar și un bax pe zi se aruncă, că ele pocnesc că sunt coapte. Ceapa se îngălbenește stând pe masă, varza la fel,” spune un comerciant, conform Digi24.
„Se strică, toată se strică. Aruncăm la greu, că nu vin oamenii, că e cald afară. Nu se vinde mai nimic, piața e goală, rândurile goale,” adaugă alt comerciant.
Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții din Iași, explică: „În această perioadă, când temperaturile sunt foarte ridicate, există și riscul ca de multe ori, mai ales în cazul tomatelor sau a fructelor care sunt colorate, ardeiul gras, roșu, ardeiul lung, gogoșar, de obicei să rămână ușor pătate sau să aibă nuanțe de galben.”
Pentru a minimiza pierderile, comercianții recoltează doar cantitățile pe care estimează că le pot vinde într-o zi sau două. „Noi, când mergem la cules pe câmp, la recoltat, culegem doar atât cât vindem într-o zi, două, maxim,” spune un alt comerciant.
Cumpărătorii sunt mai atenți la alegerea legumelor în această perioadă. Specialiștii recomandă verificarea atentă a produselor înainte de achiziționare.
Pierderile financiare și dificultățile comercianților subliniază necesitatea unor soluții pe termen lung, inclusiv posibile investiții în infrastructuri de păstrare la rece și educarea consumatorilor pentru a sprijini producția locală chiar și în perioadele de căldură extremă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News