România se pregătește pentru o perioadă de temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat, însoțite de manifestări de instabilitate atmosferică, în special în a doua săptămână a intervalului prognozat. Populația este sfătuită să ia măsuri de protecție împotriva căldurii și să fie pregătită pentru posibile furtuni, conform Antena 3 CNN.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben pentru caniculă, temperaturi ridicate și disconfort termic, valabil pentru luni, 17 iunie 2024. Avertizarea este pentru București și alte județe din țară. Temperaturile maxime vor fi în general între 33 și 35 de grade Celsius. Meteorologii anunță că, local, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) în jurul valorii de 80 de unități.
În Banat, vremea va deveni din ce în ce mai caldă până la sfârșitul primei săptămâni. Temperaturile maxime vor crește de la 31°C la începutul perioadei, ajungând la aproximativ 37°C. Minimele nocturne vor urca de la 15°C la 19-21°C. În zilele de 23 și 24 iunie, va exista o scădere bruscă a temperaturilor, cu 7-8°C la maxime și 4°C la minime. După această răcorire temporară, temperaturile vor crește ușor și constant. Se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică aproape zilnic începând cu 23 iunie.
Transilvania va experimenta o creștere a temperaturilor până la sfârșitul primei săptămâni, cu maxime care vor ajunge la 34°C și minime între 15-17°C. În 23 și 24 iunie, se va observa o răcorire, cu temperaturi maxime mai mici cu 6-7°C și minime mai mici cu 3-4°C. În zilele următoare, minimele termice vor rămâne constante, iar maximele vor avea un ușor trend ascendent. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată între 23 și 28 iunie.
În Maramureș, temperaturile vor crește până la 33°C în ultimele zile ale primei săptămâni, cu minime de la 14°C la 16-18°C. În 23 și 24 iunie, temperaturile vor scădea cu 6-7°C la maxime și 3-4°C la minime. După acest interval, minimele termice vor rămâne constante, iar maximele vor crește ușor. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată la finalul primei săptămâni și în primele zile ale celei de-a doua.
În Moldova, temperaturile vor crește până la 33-34°C în ultimele zile ale primei săptămâni, cu minime între 17-19°C. În 23 și 24 iunie, temperaturile vor scădea cu 5-6°C la maxime și 4°C la minime. După acest interval, minimele vor rămâne constante, iar maximele vor crește ușor. Instabilitatea atmosferică va fi mai ridicată între 23 și 28 iunie.
În Dobrogea, vremea va fi caldă, cu maxime între 29 și 32°C și minime între 17 și 20°C. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată în primele zile ale intervalului și în cea de-a doua săptămână.
În Muntenia, temperaturile vor crește până la 37°C la sfârșitul primei săptămâni, cu minime între 19-21°C. Între 23 și 25 iunie, temperaturile vor scădea cu 6-7°C la maxime și 4-5°C la minime. După acest interval, maximele vor crește ușor. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă în prima săptămână și pe arii mai extinse în a doua săptămână.
În Oltenia, temperaturile vor ajunge la 37-38°C în ultimele zile ale primei săptămâni, cu minime între 19-21°C. Între 23 și 25 iunie, temperaturile vor scădea cu 6-7°C la maxime și 4-5°C la minime. După acest interval, maximele vor crește ușor. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată în cea de-a doua săptămână.
La munte, temperaturile vor crește până la 24-25°C la sfârșitul primei săptămâni, cu minime între 14-16°C. În 23 și 24 iunie, temperaturile vor scădea cu 6-7°C la maxime și 4-5°C la minime. După acest interval, temperaturile vor rămâne relativ constante. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă pe alocuri în prima săptămână și pe arii mai extinse în cea de-a doua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News