Până la adoptarea ordonanței de urgență "OUG 143/2021" legea prevedea că orice român care dorește să-și schimbe furnizorul o poate face oricând, fără nici o taxă, prin denunțarea unilaterală a contractului. De asemenea, era necesară doar o notificare trimisă furnizorului cu 21 de zile înainte. În practica de schimbare a furnizorului, această notificare era și este trimisă de noul furnizor de energie electrică ales. Chiar dacă denunțarea contractului era unilaterală, legea interzicea clar perceperea oricărei taxe.
Lucrururile nu vor mai sta așa de acum înainte: totuși, asta nu înseamnă că legea va produce efecte imediat, pentru toți consumatorii. Câteva prevederi din noua lege ar amâna aplicarea acestei taxe.
Pentru ca taxa de denunțare să fie aplicată, trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiții:
a) să fie comunicate în mod clar clientului înainte de încheierea contractului;
b) să fie prevăzute în contractul de furnizare pe care clientul l-a semnat;
c) să fie proporţionale şi să nu depăşească suma pierderilor economice directe cauzate de client furnizorului sau participantului la piaţă implicat în agregare prin rezilierea contractului, inclusiv costurile oricărei investiţii sau pachete de servicii deja furnizate clientului în temeiul contractului respectiv. Sarcina probei privind pierderile economice directe revine furnizorului sau participantului la piaţă implicat în agregare, iar respectarea de către furnizori sau participanţii la piaţă implicaţi în agregare a principiilor de stabilire a comisioanelor prevăzute prin prezentul alineat este monitorizată de ANRE.
Cel puțin teoretic, noua lege nu ar trebui să afecteze direct consumatorii care au un contract în derulare și vor să-și schimbe furnizorul și asta pentru că actualele contracte nu prevedeau astfel de taxe, ele fiind până la adoptarea ordonanței, în afara legii. Doar că lucrurile se pot modifica radical, prin diverse artificii juridice. Astfel, furnizorii de energie ar putea propune adăugarea unor anexe la contractul actual prin care să fie specificate noile taxe pentru denunțarea unilaterală a contractului.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News