Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgarii, cei mai neîncrezători în NATO. 30% din populație n-ar mai vrea ca țară să mai fie membră a alianței 
WhatsApp
Populația bulgară este ce mai neîncrezătoare în NATO. 
Povestea impresionantă a unei tinere: "Nu mai lupt în Ucraina, am primit două medalii de la Kiev, iar acum mă duc în Israel" / Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

Conform unui sondaj publicat de Divizia de Diplomaţie Publică a NATO pe 5 iulie, aproximativ 30% dintre bulgarii chestionați ar vota împotriva apartenenței țării lor la NATO, fiind cea mai mare proporție dintre cele 32 de țări membre.

Adăugând și cei 11% care au răspuns "nu știu", procentul celor ce ar sprijini ieșirea Bulgariei din NATO ar ajunge la 34%.

Deși 59% dintre bulgari ar vota pentru menținerea țării în Alianță, acest procent rămâne cel mai mic dintre toate țările NATO.

Sondajul a fost realizat între 1 aprilie și 6 mai 2024, înaintea Summitului NATO de la Washington, programat pentru 9-11 iulie.

În ceea ce privește percepția siguranței, 56% dintre bulgari consideră că țara lor este mai sigură în cadrul NATO, depășind astfel belgienii, francezii, italienii, slovenii și americanii. Totuși, 29% dintre bulgari cred că țara lor este mai puțin sigură în Alianță, doar italienii fiind mai îngrijorați.

Un procent semnificativ de 69% dintre bulgari cred că NATO este esențială pentru securitatea viitoare a țării lor, similar cu italienii și mai mare decât francezii, grecii, nord-macedonenii, muntenegrenii, slovacii, slovenii și americanii. Cei 13% care nu sunt de acord cu această afirmație sunt depășiți numeric în Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia și Slovenia.

Mai puțin de jumătate dintre bulgari (42%) sunt de acord că Bulgaria ar trebui să apere o altă țară NATO în cazul unui atac, doar islandezii și nord-macedonenii fiind mai reticenți. Cei 22% care nu sunt de acord cu acest lucru depășesc procentual respondenții din Grecia, Muntenegru și Slovenia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel