Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Buletinele de identitate ale românilor de schimbă. Guvernul a aprobat Ordonanța
WhatsApp
Guvernul a aprobat o Ordonanță de Guvern care prevede mai multe schimbări legate de cărțile de identitate.
Spania. Cinci ani de închisoare pentru doi români, acuzați de falsificare de identități pentru spălare de bani (Foto ilustrativ / Sursa : DGEPMB)

Buletinele de identitate ale românilor se schimbă. Guvernul a aprobat Ordonanța de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate.

Potrivit unui comunicat al MAI, Ordonanța reglementează  înlocuirea actualei cărți de identitate, care se află în circulație din anul 1997 și care, în acest moment, nu mai prezintă securitatea cerută de normele în vigoare.

Actul normativ se înscrie între obiectivele urmărite prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C7 – Transformare Digitală,  iar pentru Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată au fost alocate 200 milioane euro. Operaționalizarea sistemului informatic de emitere și punere în circulație a documentelor electronice de identitate care să îndeplinească noile condiții de securitate și tehnologie reprezintă unul dintre obiectivele MAI în demersul îmbunătățirii, eficientizării și simplificării relației cetățenilor cu autoritățile publice.

5 milioane de cărţi electronice de identitate - suportate din PNNR

 

De măsurile adoptate prin prezentul act normativ urmează să beneficieze minim 5 milioane de cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică, prin aceasta urmând a fi asigurată confidențialitatea și integritatea datelor personale.

Printre elementele de noutate este și implementarea procedurilor automate de preluare a informațiilor din Sistemul Informatic Integrat de Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.E.A.S.C.) sau din sistemul informatic administrat de ANCPI (ex. actul de proprietate).

De asemenea, va fi creată o mapă digitală în care se vor regăsi fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de cetățean pentru situații speciale, iar cu prilejul schimbării domiciliului nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate pentru titularul CEI, și implicit reluarea întregii proceduri.

Totodată, pentru minorii cu vârstă până în 14 ani pot fi emise cărți electronice de identitate opționale.

Ordonanța vizează aplicarea dispozițiilor cât mai favorabile pentru cetățean în sensul în care se solicită emiterea CEI cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condițiilor de vârstă pentru o  nouă categorie.

Se schimbă valabilitatea buletinelor 

 

De la data îndeplinirii condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se va elibera:

- cu valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;

- cu valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;

- cu valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;

- cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Prin OUG 97/2005, stabilește următoarele valabilități ale cărților de identitate:

- valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și 14 ani;

- valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;

- valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cererea pentru viza de flotant se va completa online

 

Tot de la data în care se vor realiza condițiile tehnice, cererea pentru obținerea unei vize de flotant va putea fi completată electronic.

Pentru titularii cărții electronice de identitate, aplicarea vizei de flotant se va face doar în format electronic.

Locul nașterii titularului va fi stocat doar în baza de date

 

Locul nașterii titularului unei cărți de identitate nu va mai apărea tipărit, ci va fi stocat doar electronic, în cazul cărții electronice de identitate.  În prezent, OUG 97/2005 prevede că se înscriu, în format electronic, pe cartea de identitate electronică:

- datele din formatul tipărit- numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, CNP-ul etc.;

- prenumele părinților titularului;

- un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;

- datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Conform noului proiect, va fi creată o mapă digitală în care se vor regăsi fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de cetățean pentru situații speciale, iar cu prilejul schimbării domiciliului nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate pentru titularul CEI, și implicit reluarea întregii proceduri.

Cartea electronică de identitate opţională pentru minori

 

"De la momentul în care vom iniţia extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional, în vara acestui an, cetăţeanul va trebui să se prezinte fizic, nu va mai fi obligat să prezinte certificatele de stare civilă informaţiile relevante fiind preluate din sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civilă. În măsura în care deţine o proprietate pentru care există un cadastru, informaţiile referitoare la adresa urmează să se stabilească domiciliul sau reşedinţa urmează să fie preluate din interoperabilizare din sistemul informatic gestionat de ANCPI. Un alt element esenţial este că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori, chiar începând de la naştere, de la 0 la 14 ani părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiu UE", a spus șeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin Giulescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel