Odată cu retragerea din Uniunea Europeană, Regatul Unit nu va mai acorda prioritate imigranţilor proveniţi din UE, reaminteşte Reuters.
Alan Manning, preşedintele MAC - organizaţie independentă care acordă consultanţă guvernului de la Londra, avertizează că recomandările formulate vor reduce probabil creşterea populaţiei şi a economiei Regatului Unit faţă de perioada în care a fost în vigoare libera circulaţie, prin introducerea unor praguri salariale şi de calificare.
Modificările propuse vor îngreuna angajarea cetăţenilor europeni, dar îi vor ajuta pe imigranţii din afara UE prin reducerea veniturilor pe care sunt obligaţi să le obţină.
Conform MAC, salariul minim pentru imigranţii calificaţi trebuie să scadă cu 4.400 de lire anual, de la nivelul actual de 30.000 de lire.
Noua politică de imigraţie a premierului Boris Johnson ar urma să fie aplicată de la începutul anului viitor.
Comitetului de Consultanţă pentru Migraţie i s-a cerut şi să stabilească un sistem de imigraţie pe bază de punctaj, inspirat de cel din Australia, care va intra în vigoare imediat ce încetează libera circulaţie a cetăţenilor europeni în Regatul Unit. MAC apreciază că un astfel de sistem va trebui însoţit de o procedură pentru lucrătorii calificaţi care nu au primit nicio ofertă de muncă.
Salariul minim va trebui să fie diferit pentru anumite profesiuni mai bine remunerate, în timp ce angajaţilor din învăţământ şi sănătate ar trebui să li se aplice un prag salarial mai coborât, arată raportul.
Potrivit lui Manning, modificările ar urma să ducă la o creştere foarte mică a PIB pe locuitor şi a productivităţii şi la o uşoară ameliorare a finanţelor publice.
Se aşteaptă o uşoară scădere a cererii de servicii publice de sănătate, învăţământ şi pentru locuinţe, însă vor creşte presiunile asupra sistemului de asistenţă socială.
Pentru imigranţii înalt calificaţi, cum ar fi muzicienii sau oamenii de ştiinţă, raportul propune un sistem mai deschis, apreciind că limitarea actuală a numărului de vize este prea restrictivă.
MAC recomandă guvernului să ia cât mai curând deciziile referitoare la migraţie, pentru a permite firmelor să se pregătească pentru implementarea din ianuarie anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News