Șeful trezoreriei britanice a recunoscut însă că anumite sectoare economice vor avea de suferit ca urmare a părăsirii blocului comunitar.
Sajid Javid a precizat că reglementările Regatului Unit nu vor mai fi aliniate cu cele din UE pe viitor și că schimbările ar putea lovi în anumite sectoare economice. În prezent, UE este principalul partener comercial al Marii Britanii.
”Nu va fi o aliniere, nu vom accepta regulile pur și simplu, nu vom fi în piaţa unică şi nu vom fi în uniunea vamală – şi vom face acest lucru până la sfârşitul anului”, a spus ministrul făcând referire la termenul-limită de 31 decembrie 2020 când un nou tratat comercial între Regatul Unit și UE ar trebui să fie finalizat.
Comentariile lui Javid au stârnit noi îngrijorări în rândul liderilor de afaceri, îngrijorați de lipsa de claritate a regulilor comerciale care ar trebui să intre în vigoare în mai puțin de 12 luni.
Șeful Federației britanice pentru Alimente și Băuturi, Tim Rycroft, a avertizat că divergența cu normele UE ar putea duce la creșterea prețurilor la produsele alimentare pentru consumatori.
„Asta va însemna că întreprinderile vor trebui să se adapteze la noi verificări vamale, procese și proceduri costisitoare, care vor acționa ca o barieră pentru comerțul fără fricțiuni cu UE și ar putea duce la creșterea prețurilor”, a spus el.
Societatea producătorilor și comercianților de autovehicule a subliniat de asemenea necesitatea de a evita majorarea tarifelor vamale și alte bariere comerciale odată ce legăturile comerciale oficiale cu UE vor fi stopate.
Mike Hawes, directorul societății în cauză, a precizat că „miliarde” de lire sterline vor fi adăugate la costul dezvoltării afacerilor dacă nu se ajunge la un acord reciproc benefic.
Marea Britanie va părăsi oficial blocul comunitar în noaptea de 31 ianuarie. Britanicii vor continua însă să respecte regulile UE pe durata unei perioade de tranziție de 11 luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News