Parlamentul britanic a amânat sâmbătă dezbaterea acordului pentru Brexit la care au ajuns săptămâna trecută Londra şi Bruxellesul.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson se opune unei noi amânări, însă a fost obligat legal de votul parlamentului să solicite Uniunii Europene o nouă prelungire a procedurii. O sursă din UE afirmă că el a trimis, odată cu cererea, o scrisoare în care explică opoziţia cu care se confruntă la Londra.
Conform aceleiaşi surse, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit sâmbătă seara două scrisori, însoţite de o notă din partea ambasadorului Regatului Unit, Tim Barrow.
Anterior, un diplomat european declarase că UE va "studia constructiv" orice cerere de prelungire. Cele 27 de state membre care vor rămâne în Uniune după Brexit ar putea avea nevoie de câteva zile pentru a lua o decizie, apreciază DPA.
Camera Comunelor din Parlamentul Regatului Unit a votat sâmbătă, cu o majoritate de 322 la 306, pentru amânarea votului asupra acordului pentru Brexit obţinut joia trecută de Johnson. Parlamentarii au urmărit blocarea retragerii ţării lor din UE pe 31 octombrie fără prevederi privind tranziţia, deoarece consideră că legislaţia necesară nu ar putea fi ratificată la timp.
Conform acordului, în perioada de tranziţie, în Regatul Unit ar urma să se aplice în continuare reglementările Uniunii Europene. Pe de altă parte, arată DPA, lipsa unui acord ar putea produce perturbări pe termen scurt şi ar putea crea situaţii imprevizibile pentru cetăţenii şi firmele de ambele părţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News