„Noi îndeplinim toate condiţiile, cu excepţia celei referitoare la rata de refuz a cererilor de viză, care acum e la circa 9,11%. Este în scădere faţă de anul fiscal american anterior, când aveam 10,44%, dar nu este suficient. Pragul este cel de 3%", a declarat Bogdan Aurescu, la audierea din comisiile reunite de specialitate din Parlament.
Pentru a intra în programul Visa Waiver acum se acționează pe două paliere: unul vizează reducerea acestei rate, iar altul modificarea legislaţiei americane.
„Am decis împreună cu partea americană să demarăm o campanie publică de informare, MAE cu ambasada americană de la Bucureşti, dar şi cu ambasade, misiuni americane din alte state. Important este ca cetăţeanul român, când aplică pentru o viză de scurtă şedere în America, să facă acest lucru doar dacă îndeplineşte toate condiţiile pentru a obţine această viză. În caz contrar, riscul este de a alimenta în continuare această rată de refuz", a explicat Aurescu.
El a spus apoi care sunt cele două inițitive din Congresul american care ne-ar putea ajuta: una prevede oferirea de excepții la pragul de 3% pentru statele care sunt partenere strategice şi aliate ale SUA şi care alocă 2% din PIB pentru Apărare, alta care prevede ridicarea pragului la 10% pentru statele care îndeplinesc anumite condiții. România ar putea beneficia de ambele inițiative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News