Greva medicilor din Catalonia de ieri a avut un impact total asupra spitalelor și a unor centre de sănătate din Catalonia, care nu au funcționat normal și au trebuit să facă față plângerilor pacienților care s-au întors acasă fără a putea fi vizitați. Metges de Catalunya (MC), sindicatul care a organizat protestul medicilor, a estimat la 75% numărul de persoane care au urmat greva, în timp ce guvernul catalan a estimat acest procent la 17,5%.
În domeniul educației, prezența a fost mai redusă, cu un impact inegal în școli și institute (7,7%, potrivit Ministerului Regional al Educației). Mii de profesori și lucrători din domeniul sănătății, în total 16.000, potrivit Guardia Urbana, au protestat la unison pe străzile capitalei catalane, cerând "educație de calitate și sănătate publică".
Cireașa de pe tort a primei zile a grevei sociale împotriva Generalitat a fost pusă de taximetriști cu un protest masiv susținut de aproximativ 2.000 de vehicule (900 conform Guardia Urbana) care de la ora zece dimineața și timp de patru ore au blocat una dintre principalele căi de acces în Barcelona, colapsând centrul orașului.
Taximetriștii au decis, totuși, să "acorde un armistițiu guvernului" și au anulat protestele pe care le planificaseră pentru săptămâna viitoare, deoarece Generalitat a acceptat o parte din cererile lor. Greva pe termen nelimitat a avocaților din administrație, de amploare statală, dar care a coincis cu greva socială din Catalonia, a făcut ca aproximativ 1.000 de procese să fie suspendate, potrivit unor surse din sector.
În contextul grevei din sănătate, unele spitale, cum ar fi Clínic din Barcelona, au răsărit cu urgențele pline ochi din cauza acumulării de pacienți cu infecții respiratorii, potrivit unor surse sindicale din spital, potrivit ABC. Purtătorii de cuvânt ai CGT din cadrul centrului, unul dintre centrele de referință ale rețelei de sănătate publică, au denunțat faptul că "dată fiind situația precară a personalului și lipsa resurselor umane, imaginea serviciului de urgență a fost una de suprasolicitare, deoarece personalul actual este deja de serviciu minim". La Spitalul del Mar și Vall d'Hebron din Barcelona, situația era, de asemenea, una de saturație ca în ultimele zile, "poate puțin mai gravă", potrivit purtătorilor de cuvânt ai lucrătorilor.
La manifestația medicilor, care a reunit aproximativ 9.300 de persoane, potrivit Guardia Urbana, secretarul general al MC, Xavier Lleonart, a avertizat, în declarații acordate presei, că "asistența medicală se duce pe apa sâmbetei". "Medicii sunt furioși și sătui", a declarat Lleonart, descriind prima zi de grevă ca fiind "un succes răsunător".
Sindicatul menține greva pentru astăzi, după ce marți seară nu a reușit să ajungă la un acord cu Ministerul Sănătății, care a convocat o nouă întâlnire pentru mâine.
Greva din școli a avut un impact mai mic. Multe școli și institute s-au deschis în mod normal, cu servicii minime de un profesor la fiecare trei clase. Pentru multe familii a fost ploaie pe un teren uscat, deoarece profesioniștii din educație au încheiat ultimul an școlar cu un calendar încărcat de manifestări. Unii părinți i-au acuzat pe profesori că sunt "oportuniști". "Au aderat la proteste, dar condițiile lor nu sunt nici pe departe la fel ca cele ale lucrătorilor din sănătate", s-a plâns un părinte. Sonia Griñán, mama unei fete de 17 ani din Sant Andreu de la Barca (Barcelona) care nu a mers ieri la școală, consideră că este "o rușine că profesorii au intrat din nou în grevă. Ei sunt oportuniști. Fiica mea nu mai poate lipsi de la cursuri". Manifestația profesorilor, convocată de Ustec-Stes, CC.OO., Intersindical-CSC, CGT, UGT, Aspepc-Sps și sindicatele din Mesa Sindical de Salut, a adus în fața Parlamentului circa 6.600 de persoane, potrivit Guardia Urbana.
Grevele din sectorul sanitar se extind în toată țara. În Castilla y León, CSIF a convocat mitinguri pentru săptămâna viitoare în spitale și centre de sănătate pentru a denunța "haosul sanitar" pe care, în opinia sa, îl trăiește comunitatea și care "afectează pacienții". După cum a explicat ieri sindicatul, situația "este extremă", cu "colaps" în departamentul de urgență și "saturație" în asistența medicală primară, relatează Miriam Antolín. Pe de altă parte, Sindicatul Medical Andaluz (SMA) a suspendat ieri greva din asistența medicală primară pentru mâine, după ce a ajuns la un acord cu Serviciul Andaluz de Sănătate (SAS).
Ora zece dimineața, la Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, unul dintre cele mai importante centre de sănătate din Catalonia. Puțin personal medical față de numărul obișnuit și mai puțini pacienți în sălile de așteptare și la ghișee pentru programarea vizitelor. "Mi se pare că facem puține greve pentru că asistența medicală în general se deteriorează și nu facem nimic pentru a opri acest lucru", explică Germán, asistent medical la Vall d'Hebron. El nu crede că vor exista îmbunătățiri substanțiale ale condițiilor lor după această grevă, deoarece, în opinia sa, "nu există un buget pentru a le întreprinde".
María Dolores, o altă asistentă medicală de la centru, se plânge că "volumul de muncă este din ce în ce mai mare, iar noi avem mai puțin personal, așa că ori se pun pe treabă, ori trebuie să intrăm în grevă". De asemenea, ea îi explică lui ABC scurgerea talentelor către alte capitale europene din cauza salariilor mici. "Colegii pleacă la Londra sau la Paris pentru că sunt plătite mai bine decât aici", spune ea.
---------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News