În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.922 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 96 mai multe decât în ziua anterioară. 528 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până astăzi, 7 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.833.789 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 13.317 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.756.361 de pacienți au fost declarați vindecați.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 327 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 58.971 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 06.01.2022 (10:00) – 07.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 31 de decese (19 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 31 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 7 la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 la categoria de vârstă 60-69 ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 la categoria de vârstă peste 80 ani.
28 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.
Din totalul de 31 de pacienți decedați, 27 erau nevaccinați și 4 vaccinați. Cei 4 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 ani. 3 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidități.
Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.452, cu 87 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 404 persoane, cu 4 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 404 pacienți internați la ATI, 31 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 104 sunt minori, 94 fiind internați în secții, cu 7 mai mult decât în ziua anterioară și 10 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.156.877 de teste RT-PCR și 6.257.149 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.448 de teste RT-PCR (9.069 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.379 la cerere) și 42.755 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 18.179 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 2.877 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.032 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 70 de persoane.
Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, Cristian Apetrei, trage un semnal de alarmă privind Omicron. El avertizează că situația în România va fi „albastră” și desființează teoria potrivit căreia totul va fi bine deoarece virusul este mai puțin patogen.
„Vine valul 5. Nu va faceți nici o iluzie că nu va veni, și că România va rămâne verde. Nu, evoluția în următoarele zile va fi că tricolorul: galbenă, roșie, pentru că în final situația să devină albastră”, este opinia cercetătorului român.
Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, Cristian Apetrei, explică de ce crede că situația va deveni „albastră” în România.
„Ideea că țările dezvoltate fac valul 5 așa cum îl fac deoarece sunt foarte vaccinate și vaccinul favorizează infecția este tâmpită. Nu mai are rost să o discutăm. Uitați-va cum au mers lucrurile în Republica Sud-Africană, unde populația nu era tocmai vaccinată. Ideea că totul va fi bine, pentru că virusul este mai puțin patogen (ceea ce, din toate datele care se acumulează în prezent, pare adevărat) este iresponsabilă. Forța virozelor respiratorii stă în numere. Iar ceea ce se vede în prezent, este că vom avea de operat cu numere mari și chiar foarte mari. Ideea că populația României a fost imunizată masiv în valul 4 și de aceea nu vom avea nici o problema cu valul 5 este de asemenea greșită și nefundamentata prin nimic”, a explicat Cristian Apetrei.
Cercetătorul român mai spune că situația este agravată de faptul că românii nu se vaccinează în număr mare. Populația în vârstă este cea mai expusă deoarece refuză să se imunizeze, arată Apetrei care face o comparație cu situația din SUA unde „vaccinurile au prevenit peste 1.1 milioane de decese și 10.3 milioane de spitalizări”.
„Sunt niște cifre care ar trebui să dea de gândit. Celor care pot să gândească. În schimb, în România, unde, în loc să purceadă la vaccinare, populația s-a apucat de studiul temeinic al virologiei științifico-fantastice, luna Octombrie a fost cea mai mortală de la primul război mondial încoace.... În această situație, relaxarea din noiembrie-decembrie apare desprinsă din piesele de teatru ale lui Eugen Ionescu și Guillaume Apollinaire, adică absurdă și suprarealistă în același timp. Și mă tem că va avea soarta lui Apollinaire care, după ce a scăpat cu viață la primirea unui glonț în cap în primul război mondial, a murit în valul 2 al gripei spaniole. De gripă”, a precizat profesorul de boli infecţioase şi microbiologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News