Aproape 17.000 de noi cazuri de Covid și 81 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a anunțat luni Grupul de Comunicare Strategică.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.958 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 850 mai mult decât în ziua anterioară. 1.631 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până luni, în România au fost înregistrate 2.418.779 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 72.116 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.990.254 pacienți au fost declarați vindecați.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 993 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până luni, 60.723 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 81 de decese (59 bărbați și 22 femei) ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui.
Dintre cele 81 de decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 la categoria 50-59 de ani, 19 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 23 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 32 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
78 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 81 de pacienți decedați, 66 au fost nevaccinați și 15 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 11.884, cu 724 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.102 de persoane, cu 37 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.102 pacienți internați la ATI, 948 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 911 sunt minori, 885 fiind internați în secții, cu 43 mai mult decât în ziua anterioară, și 26 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.
Incidența cazurilor de Covid continuă să crescă în Capitală. Luni, a fost înregistrată o rată de infectare de 32,75 la mie.
Potrivit DSP București, incidența este luni în Capitală de 32,75 la mie, în creștere față de duminică, zi în care a fost raportată o rată de 30,89 la mie.
Incidența a depășit în 1 februarie valoarea de 20 la mie.
Doar 144 dintre cei 400 de medici de familie din județul Constanța fac testare pentru Covid în cabinete. Prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa, face un apel către medici să se implice în procesul de testare gratuită.
Prefectul Silviu-Iulian Coșa susține că municipiul Constanța a ajuns la o rată de peste 30 de infectări la mia de locuitori.
„Mai precis, pe fiecare scară de bloc sunt 3 persoane infectate. Oamenii suferă în casele lor, în așteptarea ambulanțierilor suprasolicitați de numărul imens de cereri de testare. Asta, cu toate că au la dispoziție un corp de profesioniști, apți să abordeze integral pacientul și problemele sale, cu toate implicațiile biologice, psihologice, familiale şi sociale care pot interveni în apariția și evoluția bolii. Mă refer la dumneavoastră, medicii de familie”, a spus prefectul de Constanța.
Conform acestuia, doar 144 din peste 400 de medici de familie din județ fac testare gratuită în cabinete.
„Asta înseamnă că un doctor aproape că se ocupă de pacienții a trei medici de familie, pentru că nu poate refuza cetățeni acoperiți de asigurarea de sănătate, dornici să beneficieze de un serviciu gratuit, care li se cuvine. Dacă în rândul dumneavoastră ar fi mai mulți colegi dispuși să testeze în cabinete, am avea un screening general al populației mult mai eficient, cu ajutorul căruia am putea ieși mai bine și mai rapid din acest impas epidemiologic. Cifrele nu mint, în condițiile unei tulpini care generează un număr ridicat de infectări, dar mai redus de spitalizări, așa că diagnosticarea cât mai rapidă reprezintă, pentru constănțenii aflați pe listele dumneavoastră, diferența între o răceală <dusă pe picioare> și o internare în ATI”, arată prefectul.
Acesta face un apel către medicii de familie din județ să se implice în procesul de testare și spune că rolul medicului de familie, într-o situație precum cea de față, este unul vital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News