Cei patru ar putea fi arestați în Willebroek în iunie anul trecut. Poliția a tras pe dreapta duba în care se aflau românii pentru că numărul de înmatriculare era semnalizat. "Cei patru ocupanți au fugit pe jos, dar au putut fi reținuți în apropiere. În interiorul furgonetei se afla un lot mare de cabluri de cupru. Foarte repede, s-a dovedit că cablurile proveneau de la o firmă din Victor Dumonlaan din Willebroek", a declarat procurorul Catherine Van de Heyning. "În acea companie, gardul fusese tăiat. Cablurile instalațiilor de panouri solare fuseseră sustrase. Pagubele provocate de hoți la această companie au fost mari".
În urma cercetărilor, doi dintre cei patru români ar putea fi, de asemenea, legați de furturi similare, în alte părți ale țării. Aceștia dăduseră lovitura în săptămânile precedente la companii din Lommel, Zwijndrecht și Raeren (lângă Eupen). De fiecare dată, au fost furate loturi mari de cabluri. Cabluri care proveneau de la panourile solare. De fiecare dată, aceeași dubă a fost reperată, iar ancheta telefonică a făcut multă lumină și asupra implicării românilor.
Parchetul a cerut pedepse de la 12 la 30 de luni cu suspendare împotriva celor doi. Companiile jefuite s-au constituit luni parte civilă, cerând daune uriașe. "Prejudiciul pe care l-au cauzat a fost foarte mare", a explicat avocatul Frédéric Thiebaut în numele Eneco Solar Energy. "Au fost furate câteva sute de kilograme de cabluri. Ca urmare, sistemele au fost oprite și a trebuit să se facă reparații. Dar, pe lângă costurile de reparații, panourile solare au avut și randamente mai mici, deoarece nu au funcționat o perioadă de timp".
Compania a cerut daune de peste 162.000 de euro. Aceeași poveste a fost auzită și la Kristal Solar Park. Și ei au fost victimele unui furt. Compania a cerut daune de 473.000 de euro. O altă companie a cerut despăgubiri civile pentru că au fost furate peste 3.000 de kilograme de cabluri.
Cei patru bărbați au recunoscut că au fost prezenți la una sau mai multe fapte și au susținut că au comis furturile pentru că aveau nevoie de bani. "A făcut-o pentru a primi un bănuț de buzunar. De asemenea, nu avea nicio idee despre consecințele acțiunilor lor. Abia acum aude de sumele uriașe cerute de părțile civile", a declarat avocatul Manu Bande în numele unuia dintre acuzați.
Judecătorul a luat cazul în discuție și va da un verdict pe 27 martie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News