Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belgia. Muncitor român strivit de o grindă de metal: Măsură exemplară împotriva angajatorului, care a încercat să ascundă accidentul
O companie din Oostrozebeke, Belgia, a fost judecată la tribunalul de la Bruges pentru un accident industrial grav, dumping social și încălcări ale siguranței la locul de muncă, după ce un muncitor român a fost accidentat extrem de grav, societatea anunțând incidentul abia după 6 zile.

O companie de construcții metalice din Oostrozebeke, Belgia, a fost condamnată de instanța penală Bruges la o amendă de 114.000 de euro, din care 33.000 de euro este efectivă.

Un muncitor român a fost grav rănit după ce a căzut peste el o grindă de oțel de două tone. Mai mult, dumpingul social a ieșit la iveală ca urmare a acestui accident industrial, potrivit kw.be

Citește și: Belgia. Muncitor român, în comă după ce a fost strivit de o grindă de metal. Angajatorul a anunțat incidentul abia după o săptămână

 

Ancheta asupra companiei belgiene din Oostrozebeke a început pe 7 septembrie 2016, când o grindă de oțel de două tone a căzut peste un muncitor român de 38 de ani.  Bărbatul a fost rănit foarte grav. El a suferit o ruptură de aortă, și a avut un braț și  o vertebră fracturate, plus alte  leziuni interne.

Românul a fost în comă timp de o săptămână și, în cele din urmă, i-au fost necesare 60 de zile de spitalizare înainte de a fi externat, sub prognostic rezervat. Potrivit avocatului său, capacitatea lui de muncă a fost pierdută pentru tot restul vieții după accidentul de muncă.

Ancheta asupra companiei a relevat mai multe încălcări ale legii. „A lucrat cu un subcontractant polonez. Dar niciunul dintre acești angajați nu a fost vreodată în Polonia. Mai mult, autoritatea din cadrul atelierului a revenit managerului firmei belgiene. Nici o persoană responsabilă a companiei poloneze nu a fost prezent ”, spune auditorul care a evaluat compania.

Angajatorul a anunțat incidentul după aproape o săptămână

 

Potrivit acestuia, nu au fost luate măsuri pentru evitarea unor accidente de această natură și victima nu a primit o pregătire adecvată. „În ciuda avertismentelor anterioare pentru chestiuni similare, accidentul nu a fost raportat decât șase zile mai târziu. Nu și-au dat seama că este suficient de grav să raporteze”. Auditorul muncii cere o amendă de 114.000 de euro în total pentru firmă. Tribunaul din Bruges a fost de acord cu această sumă.

Cu toate acestea, avocatul companiei nu  fost de acord cu acuzarea. Potrivit acestuia, nu s-au făcut greșeli. „Managerii sunt muncitori. Uneori devin atât de ocupați încât trebuie să lucreze cu subcontractanți. Este prea puțin în acest dosar pentru a arăta că există o activitate neloială a angajatorului. Activitatea care a dus la producerea accidentului fusese îndeplinită de victimă de mai multe ori înainte. Nu știm ce a mers prost, însă nu vrem să diminuăm importanța accidentului”, a susținut, în fața instanței din Bruges, avocatul companiei, citat de nieuwsblad.be.

[citeste si]

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
20 apr 2021, 14:43
Crossuri parteneri
DCNews.ro
21 apr 2021, 10:08
DCMedical.ro
20 apr 2021, 14:43
DCBusiness.ro
21 apr 2021, 10:09
DefenseRomania.ro
21 apr 2021, 10:11
DCBusiness.ro
21 apr 2021, 10:09
DefenseRomania.ro
21 apr 2021, 10:11
DCNews.ro
21 apr 2021, 10:08
DCMedical.ro
20 apr 2021, 14:43
Spectacola.ro
21 apr 2021, 09:44
Spectacola.ro
21 apr 2021, 09:44