Românii au făcut un real tur al azilurilor de bătrâni: Au jefuit 38 de instituții de îngrijire a vârstnicilor pentru a-i jefui și a transforma aurul furat în lingouri, după ce topeau bijuteriile furate.
Ca și cum ar fi fost un grup muzical în plină campanie de vară: au făcut un turneu prin toate orașele Spaniei. Așa au acționat doi hoți români, rezidenți în Comunitatea Madrid, care au jefuit 38 de aziluri de bătrâni, de unde furau bijuteriile celor care locuiau în aceste case de bătrâni. Garda Civilă le-a pus stricat planurile și a descoperit că amândoi erau căutați în Germania și România și că făceau parte dintr-un clan familial.
Operațiunea "Kosmima" a fost costisitoare și a fost pusă la punct de investigatorii Gărzii Civile din Lugo. Totul a început în luna noiembrie a anului trecut, când au aflat de trei jafuri în interiorul unor aziluri de bătrâni situate în orașele Quiroga, Guntin și Ferreira de O Valadouro din Lugo.
Cei doi indivizi au dezactivat sistemul de iluminat din exteriorul locuințelor și au reușit să pătrundă în interiorul instituțiilor prin ferestrele care dădeau acces la birouri. Pentru a face acest lucru, au folosit un obiect ascuțit pe post de pârghie și, odată intrați înăuntru, au pus mâna pe seifurile rezidenților, banii, bijuteriile și dosarele care conțineau documente personale.
Modul lor de operare infracțională a generat o mare alarmă socială în rândul locuitorilor din zonă și al rezidenților căminelor de bătrâni vizate de jafuri. Acest clan familial a avut o bază de operațiuni în orașele Mejorada del Campo și Getafe. Aceștia se deplasau acolo pentru a comite jafurile, parcurgând sute de kilometri într-o singură zi. După ce se întorceau cu prada, topeau bijuteriile din aur la domiciliul unuia dintre deținuți, unde acesta avea o turnătorie. Lingourile de aur pe care le obțineau au fost trimise în România.
Aceștia au planificat fiecare jaf cu suficient timp înainte pentru a evita controalele de securitate și pentru a nu fi detectați. Aceștia efectuau transferurile de la locul de reședință, călătorind pe teritoriul național cinci zile lucrătoare pe săptămână. Românii au folosit vehicule de aceeași marcă și model, dintre care trei au fost confiscate și erau deținute de terțe persoane care nu au fost implicate în jafuri.
Odată ajunși în apropierea reședințelor, aceștia petreceau noaptea în interiorul vehiculului pentru a observa cu atenție măsurile de securitate, programul medicilor, prezența poliției și factorii externi din jurul reședințelor. În momentul comiterii faptelor, autorii parcau vehiculul la câțiva kilometri distanță pentru a nu trezi suspiciuni. Apoi se deplasau pe jos către clădirile pe care le marcaseră anterior ca ținte și forțau ferestrele cu ranga, reușind să intre în birourile directorilor, unde se aflau de obicei seifurile rezidenților și obiectele personale, confiscând astfel bijuterii și bani.
Prima fază a operațiunii a avut loc vinerea trecută în orașul Getafe (Madrid), când au fost arestați doi cetățeni români, în vârstă de 33 și 42 de ani. Cei doi hoți se întorceau de la comiterea a două jafuri în case de bătrâni din provincia Granada.
În timpul inspecției autovehiculului, în spatele consolei centrale a mașinii, ascunși în cinci șosete, au fost gășiti și confiscați bani și bijuterii din locuințele jefuite și terminale mobile folosite pentru a sparge geamul și a purta conversații în timpul jafului. Echipamentul folosit la comiterea jafurilor a fost găsit în portbagaj, printre haine și obiecte personale.
Profitul raportat în urma jafurilor se ridică la o valoare totală de aproximativ 200.000 de euro în numerar și bijuterii. Marți, cei doi bărbați arestați au fost predați Tribunalului de Instrucție din Getafe (Madrid), care a dispus arestarea preventivă a acestora.
Această bandă era mobilă din punct de vedere geografic pe întreg teritoriul național și în țara vecină, Franța, și se gândea chiar să se mute în Portugalia pentru a-și extinde sfera de acțiune.
La stabilirea comunicațiilor în cursul jafului, aceștia au folosit numere de abonat cu cartele pe numele unor terțe persoane care nu aveau legătură cu grupul, limitând apelurile primite și efectuate între cei doi atacatori, ceea ce ar fi făcut inițial imposibilă identificarea lor directă. Activitatea infracțională descrisă mai sus reprezintă modus vivendi-ul grupului și, pe parcursul investigațiilor, nu a fost detectată nicio altă sursă de venit decât cea generată de activitatea infracțională, ducând o viață aparent normală alături de partenerii și copiii lor în locurile de reședință.
Membrii bandei își planificau fiecare lovitură cu suficient timp înainte pentru a nu fi detectați. Din acest motiv, au căutat locuințe care să fie suficient de îndepărtate de centrul lor de operațiuni și, de preferință, departe de centrele importante de populație, asigurându-și astfel o mai mare intimitate pentru a putea acționa și evada de la locul faptei.
Ancheta evidențiază mobilitatea acestei bande. Ei au fost chiar depistați deplasându-se în țara vecină Franța și în Belgia, deplasare legată de obținerea de informații despre locurile vizate pentru jafuri, pentru care au parcurs 1.200 de kilometri într-o singură zi.
Înainte de începerea verii, a fost detectată o creștere a activității grupului, acesta comițând șase jafuri în aceeași săptămână în locuri aflate la distanțe îndepărtate, precum Lérida, Zaragoza, Sevilla, Malaga și Ciudad Real. Ulterior, activitatea lor a încetat și s-au mutat împreună cu familiile lor în estul Spaniei, unde au rămas în vacanță, reluându-și activitatea infracțională la începutul lunii septembrie a acestui an.
În cadrul perchezițiilor efectuate în cele trei case în care locuiau, una dintre acestea fiind o casă unifamilială recent achiziționată, situată într-un oraș din provincia Toledo. Agenții au reușit să confiște 24.230 de euro și o cantitate de bijuterii, inclusiv trei ceasuri de lux, o colecție de bancnote și monede din diferite țări.
Într-o altă locuință a fost găsit un atelier de topit aurul, compus dintr-un cuptor de topit, o trusă de testare a aurului de 9, 14 și 18 carate, o trusă de bijutier, două cântare de precizie și instrumente de lucru, dispozitive informatice, inhibitori de frecvență și dispozitive de urmărire, precum și documente ale unor terți din afara grupului. În total au fost soluționate 38 de infracțiuni de furt calificat în formă continuată cu forța în interiorul locuințelor persoanelor vârstnice, 4 infracțiuni de Fals în înscrisuri publice și Uzurparea de calități civile și două infracțiuni contra siguranței rutiere, fapte comise în perioada noiembrie 2021 - octombrie 2022.
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News