Publicitate
Băncile europene cele mai expuse Rusiei au pierdut deja 8 miliarde de euro din împrumuturi devenite insolvente și vânzări de active, conform unui calcul al Bloomberg.
În plus, nu există nicio îndoială că pierderile instituțiilor de credit din UE în urma conflictului sunt destinate să crească. Calculul lui Bloomberg se bazează pe datele trimestriale dezvăluite până în prezent.
Dar există și alte bănci care nu au raportat încă posibilele pierderi. Repercusiunile care decurg din blocajul dintre Bruxelles și Moscova sunt cunoscute de ceva vreme: expunerea instituțiilor UE în Rusia la sfârșitul anului 2021 se ridica la aproximativ 75 de miliarde de euro.
Cea mai expusă bancă europeană dintre toate este franceză Société Générale, cu 18,6 miliarde de euro legate de afacerile cu Moscova care deja s-au redus: luna trecută, banca transalpină și-a vândut unitatea, Rosbank PJSC, companiei de investiții de către Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia. Costul operațiunii (negativ pentru Société Générale) a fost în jur de 3 miliarde de euro, ceea ce ar trebui să cântărească bilanţurile pentru trimestrul II.
Deși instituțiile încearcă să minimizeze riscurile la adresa stabilității lor pe termen scurt, situația s-ar putea agrava în următorii câțiva ani. Și nu numai și nu atât pentru expunerea în Rusia, ci și pentru efectele conflictului asupra economiei europene și a creditorilor.
„Delincvența corporativă de pe piețele noastre este probabil să crească” în acest an, în urma creșterii prețurilor la energie, a inflației ridicate și a perturbărilor lanțului de aprovizionare, a declarat directorul executiv al Commerzbank, Manfred Knof. Consultanța EY estimează că 3,4% din împrumuturile europene nu vor fi plătite în acest an. Acesta este cu mult peste 2,4% înregistrat anul trecut din cauza pandemiei.
Toți ochii sunt ațintiți spre BCE, Banca Centrală Europeană, care ar putea ridica dobânzile încă din iulie, pe modelul a ceea ce a fost deja făcut de exemplu de Banca Angliei.
Dar ratele mai mari ar putea fi o sabie cu două tăișuri, avertizează unii analiști: deși creșterea lor poate ajuta unii creditori să colecteze mai mulți bani, poate avea un impact negativ asupra clienților. Făcând să crească și mai mult ponderea creditelor neperformante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News