Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Banca Vaticanului, mari probleme de corupție, evaziune, delapidare. Uniunea Europeană a realizat un nou raport 
WhatsApp
Un organ de control al Uniunii Europene a făcut un nou control la banca Vaticanului, după ce aceasta a avut mari probleme cu corupția, relatează Reuters. 
Italia. Un american, nervos că nu l-a putut vedea pe Papă a distrus mai multe busturi antice din Muzeul Vaticanului / Foto: Unsplash

Publicitate

Vaticanul a făcut progrese în combaterea spălării banilor, a declarat marți un organ de control financiar european, acordându-i note mai mari decât anterior pentru îmbunătățirea măsurilor bancare și de conformitate financiară.

Moneyval, organismul de monitorizare al Consiliului Europei, a declarat că orașul-stat a abordat „deficiențele de conformitate tehnică” identificate de autoritatea într-un raport din aprilie 2021.

Banca Vaticanului, IOR, acuzată de spălare de bani și fraudă

 

În trecut, reputația Vaticanului a fost pătată de finanțele sale opace și, în principal, de activitățile băncii sale, cunoscută sub numele de IOR, prinsă în cazuri de corupție, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani și fraudă imobiliară.

Însă, de la prima evaluare a autorității, în timpul papalității defunctului Papă Benedict al XVI-lea, Vaticanul a făcut numeroase modificări în structura sa financiară, revizuindu-și banca, instituind o autoritate de supraveghere financiară și, în general, îmbunătățindu-și transparența și responsabilitatea.

Papa Francisc a schimbat, de asemenea, legea, astfel încât episcopii și cardinalii să fie judecați de o instanță laică care examinează cauzele penale și nu de un grup de elită de prelați.

Trei ani de la ultimul control efectuat la Banca Vaticanului

 

În raportul din 2021, organul de pază financiară a îndemnat Vaticanul să-și ascute procedurile de urmărire penală a clericilor de rang înalt și să angajeze mai mulți anchetatori cu expertiză financiară.

De atunci, Vaticanul l-a urmărit penal și apoi l-a condamnat pe un cleric de rang înalt, cardinalul Angelo Becciu, pentru delapidare și fraudă, într-un dosar de spălare de bani în jurul achiziționării unei clădiri de lux din centrul Londrei.

În acest ultim raport, Vaticanul și-a îmbunătățit ratingul în trei din 39 de recomandări aplicabile, cu privire la relațiile sale cu băncile străine, gestionarea transferurilor bancare și reprezentanții legali.

În timp ce respectă sau respectă parțial 35 dintre criteriile stabilite, Vaticanul respectă doar parțial patru dintre ele. Se așteaptă ca Vaticanul să raporteze la Moneyval peste patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel