Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Balena dreaptă, o specie extrem de rară, a fost observată în apele Spaniei. Există doar 300 de exemplare în lume
WhatsApp
Balena dreaptă și-a făcut apariția în Marea Mediteraneană. Numită și ”balena cu aripioarele lungi”, aceasta este a doua cea mai mare specie de balenă, după balena albastră.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

O întâlnire rară și de o importanță istorică a avut loc în apele Mării Mediterane, în largul coastei Almería din Spania, unde a fost observată o balenă dreaptă. Experții în biodiversitate marină au catalogat această observație drept remarcabilă, având în vedere raritatea și statutul critic de dispariție al acestei specii.

Balenele drepte, cu numai aproximativ 300 de exemplare rămase în întreaga lume, sunt cunoscute pentru prezența lor sporadică în Atlanticul de Nord. Acest exemplar surprins în Marea Mediterană este considerat a fi un exemplar din specia Eubalena glacialis, care este pe cale de dispariție și care în mod obișnuit nu se găsește în această regiune.

Imaginile filmate de un student în cadrul unei expediții de scufundare, în asociere cu organizația Equinac, au permis identificarea speciei cu ajutorul formei unice a înotătoarei pectorale a balenei. Deși imaginile nu sunt foarte clare, expertiza biologilor marini a confirmat că nu este vorba despre alte specii de balene obișnuite în aceste ape.

Această specie pare să își extindă teritoriul 

 

Într-o declarație dată publicității, Eva Morón, coordonatorul Equinac, a subliniat necesitatea protejării acestor creaturi vulnerabile. Este un moment unic pentru cercetătorii marini, iar prezența balenei drepte în Marea Mediterană poate furniza informații vitale despre migrația și comportamentul acestor animale.

Această întâlnire este considerată deosebită, deoarece Marea Mediterană nu este un habitat obișnuit pentru balenele drepte, care preferă adâncimile Atlanticului de Vest. Totuși, în ultimii ani, au existat câteva rapoarte izolate despre apariția acestor cetacee în Mediterană, semn că aceste specii rare își extind teritoriul sau că indivizii se abat accidental de la rutele obișnuite.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel