Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Badantele românce, tot mai greu de găsit. Italia aduce îngrijitoare și menajere din afara UE. A stabilit numărul necesar pentru următorii trei ani 
WhatsApp
Italia are mari probleme cu forța de muncă. După zeci de ani în care sectorul de îngrijire la domiciliu a fost salvat de sute de mii de românce, care au sosit din anii 2000 în Italia, acum guvernul de la Roma ia măsuri să aducă îngrijitoare din afara Uniunii Europene. 

Decretul "Fluxuri" semnat de permierul Meloni definește planificarea fluxurilor legale de intrare în Italia pentru perioada de trei ani 2023-2025, stabilind cote de intrare pentru cetățenii străini din afara UE.

Prevederea a stabilit calendarul termenelor limită de trimitere a cererilor de către angajatorii care intenționează să angajeze lucrători din străinătate. Aceștia trebuie să obțină autorizație de muncă, iar cererea trebuie transmisă prin intermediul platformei online Ali, relatează Corriere. 

În ceea ce privește intrarea lucrătorilor casnici și îngrijitorilor extracomunitari în Italia, circulara comună a Ministerelor Internelor, Muncii, Politicilor Sociale, Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silvice și Turismului din 27 octombrie 2023 precizează că solicitările pot fi transmise din data de 4 Decembrie până la 31 decembrie 2023. Promptitudinea depunerii cererilor este crucială, deoarece ordinea cronologică a depunerii va influența și acceptul sau respingerea acestora. 

Decretul semnat de premierul Giorgia Meloni a stabilit un număr de 9.500 de locuri disponibile în fiecare an, pentru 2023, 2024 și 2025 a lucrătorilor din sectorul familiei și social-sanitar. Menajerele și îngrijitoarele la domiciliu (cunoscute drept badante în Italia- n.r.) se încadrează în această categorie.

Angajatorii care pot depune cereri pentru angajarea de badante extracomunitare

 

Solicitările pot fi depuse de persoane fizice pentru sine sau în numele unui membru de familie; de asemenea pot fi depuse de către reprezentanți ai caselor familiale (îngrijire copii dați în plasament) sau comunitățile religioase. 

Înainte de a depune cererea, este obligatoriu să se demonstreze absența lucrătorilor disponibili în Italia pentru acest loc de muncă. 

Această verificare se realizează printr-o solicitare către Centrul de Ocupare a Forței de Muncă. 

Cererea de autorizare trebuie să fie însoțită de o atestare a unui profesionist calificat sau a unei asociații comerciale. Acest document atestă că angajatorul îndeplinește cerințele de venit și precizează condițiile contractuale oferite lucrătorului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel