Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avion spre România, ținut două ore la sol în Olanda dintr-un motiv incredibil: "Se inventează motive ca să se amâne integrarea în Schengen?"
WhatsApp
Un avion care care trebuia să decoleze spre România a fost ținut la sol aproape două ore pe Aeroportul din Amsterdam, după ce autoritățile aeroportuare au susținut că la bordul aeronavei este un pasager în plus. În avion s-a aflat și un deputat PSD care a povestit toată pățania pe Facebook.  
Foto ILUSTRATIV

Publicitate

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu a povestit pe Facebook o întâmplare mai puțin plăcută prin care a trecut în timp ce se afla pe aeroportul Schipol din Amsterdam, într-un avion care urma să decoleze spre România. Cei aproximativ 200 de pasageri îmbarcați în zborul RO 362 Amsterdam - București au fost ținuți aproape două ore pe loc, autoritățile precizând ca există un pasager în plus. 

"Or fi chiar așa de nepregătiți sau se inventează motive ca să se amâne decizia de integrare în Spațiul Schengen?", a scris deputatul pe Facebook, cu referire clară la opoziția Olandei ca România să intre în Spațiul Schengen. 

Se pare că în avion se mai afla și Natalia Intotero, fostul ministru al Românilor de Pretutindeni.

"Aproximativ 200 de pasageri, îmbarcați în zborul RO 362 Amsterdam-București, stăm de o oră și jumătate, în avion, pe aeroportul din Amsterdam, dintr-un motiv de-a dreptul ridicol!

“Specialiștii” aeroportului Schiphol susțin că este un pasager în plus cu toate că am fost numărați de vreo 10 ori, am fost fiecare legitimat cu boarding pass ul și nu a ieșit nimeni în plus!

Chiar acum, ne-au spus că ne vor verifica încă o dată, pe fiecare, cu boarding pass ul în mână.

Este incredibilă situația, dânșii insistă că raportul din sistemul aeroportului este mai important decât realitatea pe care o au în față!

Or fi chiar așa de nepregătiți sau se inventează motive ca să se amâne decizia de integrare în Spațiul Schengen?

L.E. După aproape 2 ore, 10 numărători și două legitimări, ne-au anunțat că putem decola. Bineînțeles, nu era nimeni în plus!", a scris Dan Cristian Popescu pe Facebook.

 

Parlamentul European a adoptat rezoluţia care susţine aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen

 

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi cu o largă majoritate o rezoluţie nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.

În rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, Parlamentul European cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Constatând că spaţiul Schengen este "una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene", eurodeputaţii critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei şi României, deşi cele două ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile necesare.

Menţinerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie şi are un impact negativ asupra vieţii lucrătorilor mobili şi a cetăţenilor, potrivit eurodeputaţilor. Obstrucţionarea importurilor, a exporturilor şi a liberei circulaţii a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieţei unice a Uniunii Europene.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă şi nicio abţinere din partea eurodeputaţilor din România.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei şi României, fac parte din spaţiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale blocului comunitar european (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Parlamentul European a cerut constant ca Bulgaria şi România să fie pe deplin admise în spaţiul Schengen, de exemplu în rezoluţia din 2018 pe această temă, în rezoluţia din 2020 referitoare la situaţia spaţiului Schengen în contextul pandemiei de COVID-19 şi într-un raport din 2021 privind funcţionarea spaţiului de liberă circulaţie.

Dezbaterea pe acest subiect a avut loc tot la Strasbourg, în sesiunea plenară din 3-6 octombrie, când majoritatea eurodeputaţilor au cerut statelor membre să recunoască faptul că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen şi că ar trebui admise în spaţiul european de liberă circulaţie cât mai curând posibil.

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, că va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

De partea sa, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că cele două ţări au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, lucru recunoscut încă din 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel