„Am realizat un sondaj în ultimii șapte, opt ani cu privire la intenția de migrare a absolvenților noștri, pe care l-am publicat într-o revistă internațională. Cifrele sunt, într-adevăr, destul de îngrijorătoare. Aproximativ două treimi dintre absolvenți voiau să plece, dar nu toți doreau să plece definitiv. Mulți doreau să se specializeze în străinătate și apoi să se întoarcă. Doar 25% declarau din start că își doresc să plece definitiv. Rămâne de văzut în ce măsură această întoarcere este reală, după ce ajung să lucreze în sistemele vestice”, a explicat Prof. univ. dr. Buzoianu.
Studiul a fost realizat înainte de creșterea salariilor medicilor în România, iar Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” intenționează să facă o comparație cu datele actuale.
„Suntem curioși să vedem dacă banii erau motivul principal pentru care tinerii plecau din țară sau dacă, chiar și după mărirea salariilor, există încă o tendință de a se muta în alte țări. În fiecare an, la licență, facem acest chestionar și vrem să vedem unde ne situăm acum”, a mai adăugat Prof. univ. dr. Buzoianu.
UMF Cluj-Napoca, cu o istorie de 152 de ani, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ medical din România și este recunoscută pe plan internațional. Universitatea găzduiește aproximativ 9.000 de studenți la programele de licență, dintre care 3.200 sunt studenți internaționali provenind din 64 de țări și 6 continente.
„De 152 de ani avem grijă de sănătatea clujenilor și nu numai. UMF este printre cele mai bine clasate universități românești de medicină și farmacie în topurile internaționale, având cel mai mare număr de studenți internaționali din România”, a subliniat Prof. univ. dr. Buzoianu.
Pe viitor, universitatea va continua să cerceteze motivele care stau la baza deciziei absolvenților de a pleca în străinătate și impactul pe care creșterea salariilor l-ar putea avea asupra acestei tendințe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News