Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avertisment din DIASPORA pentru ALEGERILE prezidențiale: „În secțiile de vot, ritm de lucru inacceptabil, ilegal și inuman“
WhatsApp
Președinta  unei societății germano-română pentru integrare și migrație atrage atenția președintelui Autorității Electorale Permanente cu privire la ritmul de muncă din secțiile de votare pentru următorul scrutin din luna noiembrie.

Președinta societății germano-română pentru integrare și migrație –SGRIM e.V. din München, Sevghin Mayr, a adresat o scrisoare Preşedintelui Autorității Electorale Permanente, în care atrage atenția asupra ritmului de muncă susținut la care vor fi supuși membrii birourilor electorale din secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Timp de trei zile, vor fi obligați să muncească în condiții nu numai inumane, ci și ilegale, consideră aceasta.

„Stimate domnule Preşedinte,

Vă scriu de la München, în numele mai multor organizații civice implicate activ în organizarea secţiilor de votare din landul Bavaria: Ro100 München, Societatea Germano-Română pentru Integrare şi Migraţie SGRIM e.V., Societatea Culturală Româno-Germană Apoziţia e.V şi Asociaţia Civică DUAR.

Ne-am implicat în activitatea de organizare a alegerilor la solicitarea Consulatului General al României la München care, după cum se ştie, nu are suficient personal și spații care să acopere necesarul de secții de votare raportat la numărul românilor din Bavaria. De aceea, am fost solicitaţi să venim în sprijinul MAE prin căutarea unor spații destinate secţiilor de votare, dar și a voluntarilor, persoane care sunt dispuse să îndeplinească rolurile de președinți sau de membri ai birourilor electorale în secțiile care se vor înființa în diferite orașe bavareze.


Vă adresăm rugămintea ca, la întocmirea normelor de aplicare a legii privind alegerile prezidențiale din 2019, să ţineţi cont de situația specială a orarului de vot prelungit din diaspora și să introduceți norme care prevăd lucrul în schimburi, cu respectarea Codului Muncii care prevede o perioada de repaus de cel puțin 24 de ore după un schimb de 12 ore, dar și cu respectarea standardelor europene privind programul de lucru și de odihnă, care prevăd cel puțin 11 ore de odihnă pe zi.


De asemenea, vă rugam să ne informați dacă legea prevede și în zilele de vineri şi sâmbătă posibilitatea prelungirii orarului de vot până la ora 23:59. În momentul de faţă, formularea legii este ambiguă și de aceea vă solicitam interpretarea ei. Din Art. 44 al Legii 370/2004, cu modificările ulterioare şi coroborat cu art. 46 alin.4, reiese că duminică votul se poate prelungi până la ora 23:59. Însă este neclar dacă art. Art.46 (4) se aplică şi zilelor de vineri şi sâmbătă întrucât aceste două zile sunt introduse prin art. 44 (2) ca excepție de la art 44 (1).

Indiferent de interpretarea articolelor mai sus menționate, lucrând trei zile pline cu aceiași oameni în comisie și imposibilitatea schimbării lor pe toată perioada scrutinului, se ajunge la situația absurdă în care o persoană trebuie să muncească aproximativ 72 de ore cu numai 3 sau 4 ore de odihnă pe noapte. Un asemenea ritm de lucru este inacceptabil, ilegal, inuman și, cu siguranță, nu permite unei persoane, chiar și cu o stare de sănătate impecabilă, să funcționeze la nivelul intelectual necesar pentru îndeplinirea unei funcții de o asemenea responsabilitate.

Considerăm că actuala legislaţie constituie un impediment major în deschiderea unui număr suficient de secţii de vot în strainatate şi nu încurajează implicarea a cât mai mulţi voluntari.

Întrucât nu mai putem tolera situaţia de la alegerile trecute, în care mii de români nu şi-au putut exercita dreptul de vot din cauza organizării ineficiente, cerem să luati măsurile enumerate mai sus.

Noi am atras atenţia asupra problemelor întâmpinate la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 şi am trimis solicitările şi propunerile noastre atât domnului Preşedinte Klaus Werner Johannis cât şi Ambasadorului României la Berlin, domnului Emil Hurezeanu.

Încheiem cu speranța că AEP, ca organ responsabil pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor cu respectarea principiilor legalităţii, transparenţei și eficienţei, va lua în consideraţie cu mare seriozitate solicitările noastre și va aduce completările normative necesare pentru desfășurarea în bune condiţii a procesului electoral.

Cu aceasta, primiţi domnule Preşedinte, expresia distinsei mele consideraţii

Sevghin Mayr

Preşedintă

SGRIM e.V.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel